
Zo overleef je een lange vlucht
Praktische tips vóór vertrek, in de lucht en het voorkomen van een jetlag
Een lange (intercontinentale) vlucht klinkt misschien als een nachtmerrie, maar met de juiste voorbereiding hoeft het dat niet te zijn. Een lange vlucht vergt misschien iets meer planning dan een korte citytrip. Het is vaak wat lastiger om te slapen tijdens de vlucht en een jetlag wil je liever ook voorkomen. In dit artikel geven we je praktische tips om comfortabel, gezond én zo uitgerust mogelijk aan te komen.
Voorbereiding op een lange vlucht
Een lange vlucht begint eigenlijk al vóór je op het vliegtuig stapt. Met een paar simpele tips kun je de reis een stuk fijner maken.
- Kies de juiste stoel. Wil je ongestoord slapen? Ga dan voor een plekje bij het raam. Liever vaak opstaan of regelmatig even lopen? Dan is een gangpadstoel een betere keuze. Heb je de mogelijkheid om extra beenruimte te boeken (zoals bij de nooduitgang), dan kan dat het verschil maken op een lange vlucht.
- Zorg zelf voor entertainment. Niet elke luchtvaartmaatschappij heeft een uitgebreid filmaanbod en niet elke vlucht heeft wifi aan boord. Download dus van tevoren films, series, muziek, podcasts of e-books. Zo weet je zeker dat je genoeg afleiding hebt, ook als het scherm in de stoel voor je tegenvalt.
- Pak slim in voor aan boord. Stop belangrijke spullen in je handbagage zoals oordoppen, een nekkussen, oogmasker, warme sokken en een hervulbare waterfles. Denk ook aan wat (gezonde) snacks en eventueel een tandenborstel. Dit soort kleine dingen kunnen het verschil maken onderweg.
Overleef de drukste luchthavens van Europa met deze tips

Tijdens de vlucht
Zodra je eenmaal zit, begint het echte werk: uren stilzitten, droge lucht en beperkte bewegingsruimte. Slapen in een vliegtuig is voor veel mensen lastig. Je zit rechtop, het is rumoerig en je lichaam denkt dat het nog midden op de dag is. Toch is een paar uur slaap goud waard als je fris op je bestemming wil aankomen. Gelukkig kun je met deze paar simpele tips de vlucht makkelijker doorkomen.
- Zorg voor afwisseling. Wissel films of series af met iets rustigers zoals een boek, muziek of een podcast. Zo blijf je mentaal actief, maar overprikkel je jezelf niet. Denk aan feelgoodfilms, spannende thrillers of juist iets luchtigs.
- Gebruik schermtijd bewust. Het is verleidelijk om uren achter elkaar naar je scherm te kijken, maar je ogen drogen snel uit in de droge vliegtuiglucht. Zet af en toe een pauze in, sluit je ogen, kijk even uit het raam of luister naar een audioboek.
- Wees niet bang voor even niets. In onze drukke wereld zijn we het bijna verleerd: gewoon zitten en niks doen. Gebruik een lange vlucht om even tot jezelf te komen. Juist die mentale rust maakt je reis een stuk aangenamer.
- Blijf goed drinken. De lucht in het vliegtuig is erg droog. Drink dus regelmatig water, ook als je geen dorst hebt. Koffie, thee en alcohol kun je beter vermijden, want die drogen je alleen maar verder uit en kunnen ervoor zorgen dat je minder goed in slaap valt. Vermijd zware maaltijden vlak voor je wil gaan slapen.
- Kleed je slim. Draag comfortabele kleding in laagjes. In het vliegtuig kan het het ene moment fris zijn, het andere moment is het weer warm. Zorg daarom dat je makkelijk iets aan of uit kunt trekken. Denk aan een legging met een trui of sjaal voor als het koud wordt.
- Zorg voor comfort. Een fijn nekkussen, een dekentje en een oogmasker maken een wereld van verschil. Ze helpen je om beter te ontspannen en zelfs een beetje te slapen. Oordoppen of noise-cancelling headphones kunnen achtergrondgeluiden dempen. Misschien lukt het je nog niet om te slapen, maar het haalt in ieder geval wat ruis weg.
- Gebruik hulpmiddelen als je dat prettig vindt. Sommige mensen zweren bij een klein beetje melatonine, anderen hebben baat bij ademhalingsoefeningen of een meditatie-app zoals Calm of Headspace. Zoek vooral wat voor jou werkt.

Jetlag beperken
Je bent klaarwakker midden in de nacht of totaal uitgeput overdag. Een jetlag volledig voorkomen lukt zelden. Gelukkig zijn er manieren om een jetlag te beperken. Wij geven je een aantal tips.
- Begin al aan boord met aanpassen. Stel je horloge alvast in op de tijd van je bestemming zodra je in het vliegtuig zit. Probeer je eet- en slaappatroon daar ook zo veel mogelijk op aan te passen. Als het op je bestemming nacht is, probeer dan te slapen. Is het daar ochtend, blijf dan wakker.
- Beweeg regelmatig. Probeer elke paar uur even op te staan en loop een stukje door het gangpad. Het helpt tegen stijve spieren, dikke enkels én verkleint de kans op vochtophoping of trombose.
- Gebruik hulpmiddelen verstandig. Sommige mensen gebruiken melatonine om hun slaapritme sneller bij te stellen. Dat kan helpen, vooral bij tijdsverschillen van meer dan zes uur, maar overleg bij twijfel met een arts of apotheker. Ook koffie kan je helpen om ‘s ochtends wakker te blijven.

Aankomst: zo herstel je snel
Na zo’n lange vlucht ben je waarschijnlijk moe, stijf en misschien moet je nog even wennen aan het tijdsverschil. Met deze tips zit je zo in het ritme van je bestemming.
- Zonlicht is je beste vriend. Na aankomst is daglicht de beste manier om in het ritme te komen. Ga zoveel mogelijk naar buiten, zeker in de ochtend. Zelfs een korte wandeling helpt je lichaam sneller schakelen naar het nieuwe ritme.
- Niet te veel dutjes. Het is verleidelijk om even te gaan liggen als je moe bent, maar probeer wakker te blijven tot het avond is. Als je écht niet meer kunt, houd je dutje dan kort (maximaal 30 minuten) om te voorkomen dat je ‘s nachts wakker ligt.
- Pas je ritme zo snel mogelijk aan. Probeer je slaaptijden direct af te stemmen op de lokale tijd. Ook al voel je je moe, probeer dutjes overdag te vermijden en ga op tijd naar bed.
- Blijf in beweging. Ook na de landing helpt het om actief te blijven. Maak een wandeling om de buurt te verkennen of rek even je spieren op de hotelkamer. Zo voel je je sneller energieker.
- Hydrateer en eet iets. Blijf vooral veel water drinken en neem een lichte, voedzame maaltijden om je lichaam te helpen met herstellen.
- Gun jezelf rust. Het is normaal dat je een dag of twee nodig hebt om helemaal in het ritme te komen. Plan daarom de eerste dagen niet te veel en luister goed naar je lichaam.
Met deze tips zorg je ervoor dat de overgang naar je nieuwe bestemming zo soepel mogelijk verloopt. Zo ben je snel klaar om volop van je reis te genieten!