Ga naar de inhoud
Home » Blog » Tips voor het boeken van internationale treinkaartjes

Tips voor het boeken van internationale treinkaartjes

Tips voor het boeken van internationale treinkaartjes

Een handig overzicht met de belangrijkste tips voor internationale treinreizen

Met de trein reizen door Europa wordt door steeds populairder. De een reist graag met de trein voor het comfort, de ander kiest voor de trein vanwege duurzaamheid of avontuur. Als je een internationale treinreis wil maken, kan het wat lastig zijn om de juiste informatie te vinden. Om jou op weg te helpen, hebben wij hebben alvast de belangrijkste tips voor je op een rijtje gezet.

Boekingswebsites per land

Ben je opzoek naar internationale treinkaartjes en kun je de juiste boekingswebsites niet vinden? Hier is een overzicht van de belangrijkste officiële websites van Europese landen waar je treinkaartjes kunt kopen

Nederland: voor hogesnelheidstreinen, zoals de Thalys of de Eurostar, kun je kaartjes kopen op de officiële website van NS International.

Website: NS International
Telefoon: +31 (0)30 23 000 23

België: voor internationale hogesnelheidstreinen, kun je kaartjes kopen op de officiële website van NMBS/SNCB.

Website: NMBS/SNCB
Telefoon:  +32 (0)70 79 79 79 

Duitsland: voor hogesnelheidstreinen, zoals de ICE, kun je kaartjes kopen op de officiële website van Deutsche Bahn.

Website: Deutsche Bahn
Telefoon: +49 (0) 30 2970

Frankrijk: voor hogesnelheidstreinen, zoals de TGV, kun je kaartjes kopen op de officiële website van SNCF.

Website: SNCF
Telefoon: +33 (1) 84 94 36 35

Spanje: voor hogesnelheidstreinen, zoals de AVE, kun je kaartjes kopen op de officiële website van Renfe.

Website: Renfe
Telefoon: +34 91 232 03 20

Italië: voor hogesnelheidstreinen, zoals de Frecciarossa, kun je kaartjes kopen op de officiële website van Trenitalia.

Website: Trenitalia
Telefoon: +39 06 5210550

Verenigd Koninkrijk: voor hogesnelheidstreinen, zoals de Eurostar, kun je kaartjes kopen op de officiële website van Eurostar.

Website: Eurostar
Telefoon: +31 (0)20 532 32 32

Zwitserland: voor hogesnelheidstreinen en treinen in Zwitserland, kun je kaartjes kopen op de officiële website van SBB.

Website: SBB
Telefoon: +41 (0)848 44 66 88

Oostenrijk: voor hogesnelheidstreinen, zoals de Railjet, kun je kaartjes kopen op de officiële website van ÖBB.

Website: ÖBB
Telefoon:  +43 (0)5 1717

Portugal: voor hogesnelheidstreinen, zoals de Alfa Pendular, kun je kaartjes kopen op de officiële website van CP – Comboios de Portugal.

Website: CP – Comboios de Portugal
Telefoon: +351 219 023 487

Overstappen

Wanneer je een internationale treinreis gaat maken is de kans groot dat je onderweg overstapt op een andere trein. Houd bij het boeken van je treinreis rekening met voldoende overstaptijd. Controleer of er voldoende tijd is tussen de aankomst van de eerste trein en het vertrek van de tweede trein. Zorg dat er een overstaptijd is van minimaal 30 minuten tot een uur. Als de eerste trein vertraagd is heb in ieder geval een beetje speling om de aansluitende trein te halen.

In sommige gevallen is bij het boeken al bekend op welk perron de trein aankomt en de aanlsuitende trein vertrekt. Hier kun je slim gebruik van maken door een treinreis te kiezen waarbij het aankomstperron en vertrekperron dicht bij elkaar liggen. Grote stations kunnen complex zijn en je wilt weten waar je naartoe moet voor je volgende trein. Als de aankomst- en vertrekperrons dichtbij elkaar liggen scheelt het looptijd en gedoe met koffers.

Afhankelijk van de landen waar je doorheen reist is het mogelijk dat je langs een douane- of immigratiecontrole komt. Als je bijvoorbeeld naar Engeland reist, zul je onderweg door een grenscontrole gaan. Een grenscontrole kost atijd extra tijd. Als je op doorreis bent, probeer daarom het liefst landen met een grenscontrole te vermijden. Indien dit niet mogelijk is, zorg dan voor extra overstaptijd tussen de treinen. Zorg er daarnaast ook voor dat je op de hoogte bent van de vereiste documenten, zoals paspoorten en visums.

Tijdsverschillen staan meestal goed aangegeven bij het boeken van internationale treintickets, maar het kan geen kwaad om dit dubbel te checken bij het boeken. Check de aankomsttijd en de vertrektijd extra goed als je de treintickets los bij verschillende websites boekt.

Vertraging onderweg

Wat te doen bij vertraging onderweg? Hopelijk overkomt dit jou niet, maar het is helaas niet te voorkomen. Door onvoorziene omstandigheden kan een trein vertreging oplopen waardoor jij jouw internationale aansluiting mist. In alle gevallen, blijf rustig en kalm. Het is begrijpelijk dat je gestrest kunt raken als je een overstap mist, maar probeer kalm te blijven. Stress kan de situatie niet verbeteren.

Download de app van de spoorwegmaatschappij. Het liefst download je de app al tijdens het boeken van de reis en sla je daar jouw treintickets in op. In veel gevallen kun je informatie in de app vinden wat te doen bij het missen van een aanlsuitende trein. Soms is er ook een mogelijkheid om in de app direct te chatten met een medewerker en kan deze persoon je helpen met een oplossing.

Controleer eerst de schermen in de trein of vraag het personeel in de trein om meer informatie. Als je merkt dat je de aansluitende trein gaat missen terwijl je nog in de trein zit, informeer dan het treinpersoneel zo snel mogelijk. Ze kunnen je helpen en adviseren over de beste stappen om te nemen. Mogelijk is er informatie over de aanlsuitende trein, deze kan ook vertraagd zijn waardoor je je niet direct zorgen hoeft te maken.

Als je al op het station bent waar je de aansluitende trein zou moeten halen, ga dan naar het de klantenservicebalie van de spoorwegmaatschappij. Zij kunnen je helpen bij het plannen van alternatieve routes of het vinden van een andere verbinding. In veel gevallen kunnen ze het oude ticket overzetten naar de eerstvolgende trein.

Neem contact op met de klantenservice als je de problemen niet ter plaatsen kunt oplossen. De klantenservice van de spoorwegmaatschappij kan je helpen met het voortzetten van je reis. Ook kun je eventuele claims of restitutieverzoeken via de klantenservice aanvragen.

Mocht contact met een mederwerker geen oplossing bieden of moet je zo snel mogelijk je reis voortzetten? Dan kun je overwegen om een nieuw kaartje te kopen om je reis voort te zetten. Afhankelijk van het beleid van de spoorwegmaatschappij kun je mogelijk een korting krijgen als je kunt aantonen dat je de aansluitende trein hebt gemist vanwege vertragingen op de eerste trein.

Als de vertraging en het missen van de aansluitende trein te wijten waren aan problemen met de eerste trein, zorg er dan voor dat je bewijs verzamelt, zoals screenshots van vertraginstijden in de app of andere relevante documenten. Dit kan later van pas komen als je een vergoeding of restitutie wilt aanvragen.