Ga naar de inhoud
Home » Blog » Met de trein naar Praag

Met de trein naar Praag

Met de trein naar Praag

Alles wat je wil weten over jouw reis naar Praag

Als je met de trein naar Praag gaat, wil je natuurlijk een zorgeloze reis. Wij helpen je een handje door de belangrijkste informatie voor je op een rijtje te zetten. Hoeveel kost een ticket gemiddeld, hoelang ben je onderweg en hoeveel CO2-uitstoot geeft jouw treinreis? Hoe vaak zul je gaan overstappen op een andere trein en met welke treinmaatschappij ga je dan? Ben je benieuwd, lees dan vooral verder.

Prijs, reistijd en CO2-uitstoot

Als je voor de trein kiest, kun je vanaf Amsterdam binnen 11 uur en 15 minuten in hartje Praag zijn. Er zijn helaas geen directe treinverbindingen tussen Nederland en Praag, maar met één keer overstappen ben je al in Praag. Een treinticket kun je kopen vanaf €47 voor een enkele reis. Wil je bewust reizen en lief zijn voor het klimaat? Met een enkele treinreis naar Praag stoot je gemiddeld 15 kg CO2 uit, met het vliegtuig is dit al snel 132 kg CO2.

Wil je weten hoeveel een treinticket naar Praag gemiddeld kost, hoelang de reisduur is en hoeveel een reis uitstoot? Voor verschillende vertreklocaties in Nederland hebben we dit op een rijtje gezet.

Vertrek stationPrijsReistijdUitstoot
Amsterdam€4711:15 uur15 kg CO2
Rotterdam€4711:30 uur15 kg CO2
Utrecht€4010:45 uur15 kg CO2
Groningen€4810:40 uur17 kg CO2
Maastricht€5510:30 uur15 kg CO2
* Enkele reis met vertrek vanaf Centraal Station

Prijs van treinreis naar Praag

De prijs van een treinreis naar Praag begint tussen de €40 en €55. Vanuit Utrecht is een treinticket het goedkoopst, voor €40 zit je al in het centrum van Praag. Vanuit de Amsterdam, Rotterdam en Groningen kost een treinticket naar Praag ongeveer €47-€48. Vanaf Maastricht zul je iets vaker moeten overstappen, waardoor een treinticket naar Praag iets duurder is. Een treinticket is te vinden vanaf €55. De prijzen zijn voor een enkele reis.

Reistijd van treinreis naar Praag

Dagelijks rijden er helaas geen directe treinen tussen Nederland en Praag, maar vanaf sommige stations hoef je maar één keer over te stappen. Vanaf Maastricht ben je er het snelst, in 10 uur en 30 minuten ben je in het centrum van Praag. Een treinreis vanaf Utrecht en Groningen duurt 10 uur en 45 minuten. Vanaf Amsterdam en Rotterdam duurt de reis ongeveer 11,5 uur.

CO2-uitstoot van treinreis naar Praag

Als je met de trein naar Praag reist, dan is de CO2-uitstoot zo’n 15 tot 17 kg CO2 bij een enkele reis. Dit is aanzienlijk minder dan wanneer je met het vliegtuig naar Praag reist. Bij een enkele vliegreis van Schiphol naar Praag is de CO2-uitstoot 132 kg CO2.

  Lees dit artikel voor een vergelijking tussen een treinreis en vliegreis naar Praag
  Lees hier alles wat je wil weten als je gaat vliegen naar Praag

Hoe ziet de treinreis eruit?

Als je van plan bent om naar Praag te reizen met de trein, is het wel zo handig om vooraf een aantal zaken te weten. Op welk station kom je aan, hoe vaak moet je overstappen en welke maatschappij rijdt naar Praag? Wij leggen het je hieronder graag uit.

Treinstation van Praag

Als je van Nederland naar Praag reist met de trein, stap je in Praag uit op het station Praha Hlavní nádraží. Op dit station komen veel treinverbindingen samen vanuit heel Tsjechië. Blijf je in Praag? Vanaf station Praha Hlavní nádraží ben je in ongeveer 8 minuten lopen op het centrale Wenceslasplein en in 20 minuten met het openbaar vervoer, auto of taxi bij Karelsbrug.

Directe treinverbinding of overstappen

Er zijn op dit moment helaas geen directe treinverbindingen tussen Nederland en Praag. Gelukkig kun je vanaf een aantal plaatsen in Nederland met de trein naar Praag door maar één keer overstappen. De meest gebruikelijke route is om eerst naar Berlijn te reizen en vervolgens in Berlijn over te stappen op de directe treinverbinding naar Praag.

De IC Berlin en de ICE hebben directe verbindingen naar Berlijn vanaf de stations Amsterdam Centraal, Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer en Hengelo. Na deze steden stopt de trein ook nog op een aantal stations in Duitsland. De IC Berlin en ICE komen in Berlijn aan op het station Berlin Hauptbahnhof. Vanaf station Berlin Hauptbahnhof vertrekt de EuroCity naar Praag. In 4 uur brengt de EuroCity je van Berlijn naar Praag.

Treinmaatschappijen

Je kunt met verschillende treinmaatschappijen van Nederland naar Praag reizen. In de meeste gevallen reis je eerst naar Berlijn, vervolgens van Berlijn naar Praag.

Van Nederland naar Berlijn

In ongeveer 6 uur tijd reis je met de trein van Amsterdam naar Berlijn. Er zijn twee treinmaatschappijen die tussen Nederland en Berlijn rijden.

  1. Intercity Berlin (IC Berlin): als je vanuit Nederland naar Berlijn reist, is de kans groot dat je met de IC Berlin gaat. De IC Berlin rijdt rechtstreeks van Nederland naar Berlijn, zonder dat je hoeft over te stappen. De treindienst wordt uitgevoerd door Deutsche Bahn. De treinen van de IC Berlin hebben comfortabele stoelen. Daarnaast zijn er ook zitplaatsen in de afgesloten 6-persoons cabines beschikbaar. Verder kun je in de restauratiewagen een drankje of een (klein) hapje eten halen.
  2. InterCity Express (ICE): Deutsche Bahn, de nationale spoorwegmaatschappij van Duitsland, biedt hogesnelheidstreinen aan die Nederland met Duitsland verbindt. Als je met de ICE reist zul je wel een keer moeten overstappen. Meestal vindt de overstap plaats net over de grens van Duitsland, bijvoorbeeld in Duisburg.

Van Berlijn naar Praag

Tussen Berlijn en Praag rijdt de EuroCity trein. EuroCity rijdt voornamelijk in centraal Europa door landen als Oostenrijk, Duitsland, Tsjechië en nog een aantal landen. De treinreis van Berlijn naar Praag duurt ongeveer 4 uur.

Beschikbaarheid treintickets

Treinkaartjes van internationale reizen kun je het best van te voren boeken. In veel treinen heb je een gereserveerde plaats nodig en kun je niet zomaar instappen en op een willekeurige plek gaan zitten. Tickets voor de IC Berlin en EuroCity kun je 6 maanden van tevoren boeken.

Ben je benieuwd hoe we de CO2-uitstoot berekenen, de snelste route bepalen of andere cijfers op deze pagina tot stand komen? Dit leggen we allemaal uit op deze pagina. We doen ons best om alle cijfers up-to-date te houden. Klopt er iets niet? Dan kun je ons dat laten weten door een berichtje te sturen.