Ga naar de inhoud
Home » Blog » Met de trein naar Parijs

Met de trein naar Parijs

Met de trein naar Parijs

Alles wat je wil weten over jouw reis naar Parijs

Als je met de trein naar Parijs gaat, wil je natuurlijk een zorgeloze reis. Wij helpen je een handje door de belangrijkste informatie voor je op een rijtje te zetten. Hoeveel kost een ticket gemiddeld, hoelang ben je onderweg en hoeveel CO2-uitstoot geeft jouw treinreis? Hoe vaak zul je gaan overstappen op een andere trein en met welke treinmaatschappij ga je dan? Ben je benieuwd, lees dan vooral verder.

Prijs, reistijd en CO2-uitstoot

Als je voor de trein kiest, kun je vanaf Amsterdam al binnen 3,5 uur in hartje Parijs zijn. Het fijne is dat er meerdere directe treinverbindingen per dag zijn naar Parijs, je verspilt dus geen tijd aan overstappen. Daarnaast is reizen met de trein vaak goedkoop. Een treinticket kun je kopen vanaf €35 voor een enkele reis. Wil je bewust reizen en lief zijn voor het klimaat? Met een enkele treinreis naar Parijs stoot je gemiddeld 7 á 8 kg CO2 uit, met het vliegtuig is dit al snel 90 kg CO2.

Wil je weten hoeveel een treinticket naar Parijs gemiddeld kost, hoelang de reisduur is en hoeveel een reis uitstoot? Voor verschillende vertreklocaties in Nederland hebben we dit op een rijtje gezet.

Vertrek stationPrijsReistijdUitstoot
Amsterdam€353:30 uur7 kg CO2
Rotterdam€352:45 uur7 kg CO2
Utrecht€443:45 uur8 kg CO2
Groningen€545:15 uur8 kg CO2
Maastricht€483:45 uur7 kg CO2
* Enkele reis met vertrek vanaf Centraal Station

Prijs van treinreis naar Parijs

De prijs van een treinreis naar Parijs ligt tussen de €35 en €54. Vanuit de randstad zijn treintickets het goedkoopst, waarschijnlijk omdat je sneller op de directe treinverbinding naar Parijs kunt stappen. Vanuit de Amsterdam en Rotterdam kost een treinticket naar Parijs ongeveer €35. Vanaf Groningen zul je iets vaker moeten overstappen, waardoor een treinticket naar Parijs iets duurder is. Een treinticket vanaf Groningen naar Parijs is te vinden vanaf €54. Als je vertrekt vanuit Utrecht of Maastricht zijn er treintickets beschikbaar vanaf €44-€48. De prijzen zijn voor een enkele reis.

Reistijd van treinreis naar Parijs

Dagelijks rijden er directe treinen tussen Nederland en Parijs, wat scheelt in overstaptijd. Vanaf Rotterdam ben je er het snelst, in 2 uur en 45 minuten ben je in het centrum van Parijs. Een treinreis vanaf Amsterdam, Utrecht of Maastricht naar Parijs duurt ongeveer 3,5 uur. Vanaf Groningen duurt de treinreis naar Parijs iets langer, omdat je onderweg vaker overstapt van trein. Je bent vanaf Groningen zo’n 5 uur en 15 minuten onderweg om in Parijs aan te komen met de trein.

CO2-uitstoot van treinreis naar Parijs

Als je met de trein naar Parijs reist, dan is de CO2-uitstoot zo’n 7 á 8 kg CO2 bij een enkele reis. Dit is aanzienlijk minder dan wanneer je met het vliegtuig naar Parijs reist. Bij een enkele vliegreis van Schiphol naar Parijs is de CO2-uitstoot 90 kg CO2.

Lees dit artikel voor een vergelijking tussen een treinreis en vliegreis naar Parijs
  Lees hier alles wat je wil weten als je gaat vliegen naar Parijs

Hoe ziet de treinreis eruit?

Als je van plan bent om naar Parijs te reizen met de trein, is het wel zo handig om vooraf een aantal zaken te weten. Op welk station kom je aan, hoe vaak moet je overstappen en welke maatschappij rijdt naar Parijs? Wij leggen het je hieronder graag uit.

Treinstation van Parijs

Als je van Nederland naar Parijs reist met de trein, stap je in Parijs uit op het station Gare du Nord. Op dit station komen veel treinverbindingen samen vanuit heel Frankrijk. Blijf je in Parijs? Vanaf Gare du Nord ben je in ongeveer 30 minuten bij de Eiffeltoren, in 20 minuten bij het Louvre en in 15 minuten bij de Sacré-Cœur.

Treinmaatschappijen

Je kunt met verschillende treinmaatschappijen naar Parijs reizen.

1. Eurostar (voorheen Thalys): als je treinkaartjes koopt naar Parijs, reis je waarschijnlijk met Eurostar. Eurostar rijdt tien keer per dag tussen Nederland en Parijs. De treinen zijn over het algemeen netjes, er is Wi-Fi aan boord en je kunt aan boord een drankje of een snack kopen.

2. Train à Grande Vitesse (TGV): de TGV is de hogesnelheidslijn in Frankrijk. Deze treindienst wordt uitgevoerd door de SNCF (Société nationale des chemins de fer français) en stopt op veel grote plaatsen in Frankrijk. Ook heeft het een aantal stops buiten Frankrijk, zoals Brussel en Lille. Je kunt bijvoorbeeld vanuit Nederland de trein pakken naar Brussel en daar overstappen op de TGV naar Parijs.

Directe treinverbinding of overstappen

De Eurostar heeft een directe treinverbinding tussen Nederland en Parijs. Deze directe verbinding rijdt 10 keer per dag. De eerste trein vertrekt vanuit Amsterdam om 6:10u ’s ochtends, waardoor je om 9:45u in Parijs aankomt. De laatste trein vertrekt vanuit Amsterdam om 19:15u ’s avonds, je stapt dan om 22:45u uit in Parijs.

De Eurostar heeft een directe verbinding naar Parijs vanaf de stations Amsterdam Centraal, Schiphol Airport en Rotterdam Centraal. Na deze steden stopt de Eurostar ook nog op de stations van Antwerpen en Brussel.

Wil je vanaf een ander station in Nederland naar Parijs reizen? Dan kun je het best eerst met de trein naar het station van Brussel, Bruxelles Midi. Vanaf Brussel vertrekken er dagelijks Eurostar- en TGV-treinen die rechtstreeks naar Parijs gaan. In 1,5 uur reis je van Brussel naar Parijs met de trein.

Beschikbaarheid treintickets

Treinkaartjes van internationale reizen kun je het best van te voren boeken. In veel treinen heb je een gereserveerde plaats nodig en kun je niet zomaar instappen en op een willekeurige plek gaan zitten. Tickets voor de Eurostar kun je doorgaans 3 maanden van tevoren boeken. Bij TGV kun je treintickets al 120 dagen van te voren boeken, zo’n vier maanden voor de reisdatum.

Ben je benieuwd hoe we de CO2-uitstoot berekenen, de snelste route bepalen of andere cijfers op deze pagina tot stand komen? Dit leggen we allemaal uit op deze pagina. We doen ons best om alle cijfers up-to-date te houden. Klopt er iets niet? Dan kun je ons dat laten weten door een berichtje te sturen.