Ga naar de inhoud
Home » Blog » Met de trein naar Nice

Met de trein naar Nice

Met de trein naar Nice

Alles wat je wil weten over jouw reis naar Nice

Als je met de trein naar Nice gaat, wil je natuurlijk een zorgeloze reis. Wij helpen je een handje door de belangrijkste informatie voor je op een rijtje te zetten. Hoeveel kost een ticket gemiddeld, hoelang ben je onderweg en hoeveel CO2-uitstoot geeft jouw treinreis? Hoe vaak zul je gaan overstappen op een andere trein en met welke treinmaatschappij ga je dan? Ben je benieuwd, lees dan vooral verder.

Prijs, reistijd en CO2-uitstoot

Als je voor de trein kiest, kun je vanaf Amsterdam binnen 9 uur en 50 minuten in hartje Nice zijn. Er zijn helaas geen directe treinverbindingen tussen Nederland en Nice, maar met één keer overstappen ben je al in Nice. Een treinticket kun je kopen vanaf €83 voor een enkele reis. Wil je bewust reizen en lief zijn voor het klimaat? Met een enkele treinreis naar Nice stoot je gemiddeld 24 kg CO2 uit, met het vliegtuig is dit al snel 166 kg CO2.

Wil je weten hoeveel een treinticket naar Nice gemiddeld kost, hoelang de reisduur is en hoeveel een reis uitstoot? Voor verschillende vertreklocaties in Nederland hebben we dit op een rijtje gezet.

Vertrek stationPrijsReistijdUitstoot
Amsterdam€839:50 uur24 kg CO2
Rotterdam€809:05 uur24 kg CO2
Utrecht€899:55 uur23 kg CO2
Groningen€9211:40 uur24 kg CO2
Maastricht€9110:50 uur22 kg CO2
* Enkele reis met vertrek vanaf Centraal Station

Prijs van treinreis naar Nice

De prijs van een treinreis naar Nice begint tussen de €80 en €92. Vanaf Rotterdam is een treinticket het goedkoopst, voor €80 zit je al in het centrum van Nice. Vanuit de Amsterdam kost een treinticket ongeveer €83. Vanaf Utrecht, Groningen en Maastricht kost een treinticket voor een enkele reis naar Nice ongeveer €89-€92.

Reistijd van treinreis naar Nice

Dagelijks rijden er helaas geen directe treinen tussen Nederland en Nice, maar vanaf sommige stations hoef je maar één keer over te stappen. Vanaf Rotterdam ben je er het snelst, in 9 uur en 5 minuten ben je in het centrum van Nice. Een treinreis vanaf Amsterdam of Utrecht duurt nog geen 10 uur. Vanaf Groningen en Maastricht duurt de reis ongeveer tussen de 11 en 12 uur.

CO2-uitstoot van treinreis naar Nice

Als je met de trein naar Nice reist, dan is de CO2-uitstoot zo’n 22 tot 24 kg CO2 bij een enkele reis. Dit is aanzienlijk minder dan wanneer je met het vliegtuig naar Nice reist. Bij een enkele vliegreis van Schiphol naar Nice is de CO2-uitstoot 166 kg CO2.

  Lees dit artikel voor een vergelijking tussen een treinreis en vliegreis naar Nice
  Lees hier alles wat je wil weten als je gaat vliegen naar Nice

Hoe ziet de treinreis eruit?

Als je van plan bent om naar Nice te reizen met de trein, is het wel zo handig om vooraf een aantal zaken te weten. Op welk station kom je aan, hoe vaak moet je overstappen en welke maatschappij rijdt naar Nice? Wij leggen het je hieronder graag uit.

Treinstation van Nice

Als je van Nederland naar Nice reist met de trein, stap je in Nice uit op het station Nice-Ville Gare. Op dit station komen veel treinverbindingen samen vanuit heel Frankrijk. Blijf je in Nice? Vanaf station Nice-Ville Gare ben je in ongeveer 15 minuten met het openbaar vervoer of taxi in de oude stad (Vieux Nice) of aan het strand (Promenade des Anglais).

Directe treinverbinding of overstappen

Er zijn op dit moment helaas geen directe treinverbindingen tussen Nederland en Nice. Gelukkig kun je vanaf een aantal plaatsen in Nederland met de trein naar Nice door maar één keer overstappen. De meest gebruikelijke route is om eerst naar Parijs te reizen en vervolgens in Parijs over te stappen op de directe treinverbinding naar Nice.

De Eurostar heeft een directe verbinding naar Parijs vanaf de stations Amsterdam Centraal, Schiphol Airport en Rotterdam Centraal. Na deze steden stopt de Eurostar ook nog op de stations van Antwerpen en Brussel. De Eurostar komt in Parijs aan op het station Paris Gare du Nord. Vanaf station Paris Gare de Lyon vertrekt de TGV naar Nice. In 5 uur en 40 minuten brengt de TGV je van Parijs naar Nice.

Let op dat het aankomststation en vertrekstation in Parijs verschillende stations zijn. Als je online een treinkaartje naar Nice boekt, is een kaartje tussen de stations Paris Gare du Nord en Paris Gare de Lyon niet inbegrepen. Metro D rijdt in ongeveer 20 minuten tussen de stations, deze metro vertrekt overdag elke 10 minuten.

Treinmaatschappijen

Je kunt met verschillende treinmaatschappijen naar Nice reizen.

1. Eurostar (voorheen Thalys): als je treinkaartjes koopt naar Nice, reis je waarschijnlijk het eerste deel met Eurostar naar Parijs. Eurostar rijdt tien keer per dag tussen Nederland en Nice. De treinen zijn over het algemeen netjes, er is Wi-Fi aan boord en je kunt aan boord een drankje of een snack kopen.

2. Train à Grande Vitesse (TGV): de TGV is de hogesnelheidslijn in Frankrijk. Deze treindienst wordt uitgevoerd door de SNCF (Société nationale des chemins de fer français) en stopt op veel grote plaatsen in Frankrijk en dus ook in Nice. Vanaf Parijs heeft de TGV een directe treinverbinding naar Nice. In 5 uur en 40 minuten bereik je met de TGV het centrum van Nice.

Beschikbaarheid treintickets

Treinkaartjes van internationale reizen kun je het best van te voren boeken. In veel treinen heb je een gereserveerde plaats nodig en kun je niet zomaar instappen en op een willekeurige plek gaan zitten. Tickets voor de Eurostar kun je doorgaans 3 maanden van tevoren boeken. Bij TGV kun je treintickets al 120 dagen van te voren boeken, zo’n vier maanden voor de reisdatum.

Ben je benieuwd hoe we de CO2-uitstoot berekenen, de snelste route bepalen of andere cijfers op deze pagina tot stand komen? Dit leggen we allemaal uit op deze pagina. We doen ons best om alle cijfers up-to-date te houden. Klopt er iets niet? Dan kun je ons dat laten weten door een berichtje te sturen.