Ga naar de inhoud
Home » Blog » Met de trein naar Madrid

Met de trein naar Madrid

Met de trein naar Madrid

Alles wat je wil weten over jouw treinreis naar Madrid

Als je met de trein naar Madrid gaat, wil je natuurlijk een zorgeloze reis. Wij helpen je een handje door de belangrijkste informatie voor je op een rijtje te zetten. Hoeveel kost een ticket gemiddeld, hoelang ben je onderweg en hoeveel CO2-uitstoot geeft jouw treinreis? Hoe vaak zul je gaan overstappen op een andere trein en met welke treinmaatschappij ga je dan? Ben je benieuwd, lees dan vooral verder.

Prijs, reistijd en CO2-uitstoot

Als je voor de trein kiest, kun je vanaf Amsterdam binnen 15 uur en 45 minuten in hartje Madrid zijn. Er zijn helaas geen directe treinverbindingen tussen Nederland en Madrid, maar met twee keer overstappen ben je in Madrid. Een treinticket kun je kopen vanaf €113 voor een enkele reis. Wil je bewust reizen en lief zijn voor het klimaat? Met een enkele treinreis naar Madrid stoot je gemiddeld 37 tot 39 kg CO2 uit, met het vliegtuig is dit al snel 230 kg CO2.

Wil je weten hoeveel een treinticket naar Madrid gemiddeld kost, hoelang de reisduur is en hoeveel een reis uitstoot? Voor verschillende vertreklocaties in Nederland hebben we dit op een rijtje gezet.

Vertrek stationPrijsReistijdUitstoot
Amsterdam€11315:45 uur37 kg CO2
Rotterdam€11314:50 uur37 kg CO2
Utrecht€12215:50 uur37 kg CO2
Groningen€12216:10 uur38 kg CO2
Maastricht€12614:30 uur39 kg CO2
Enkele reis naar treinstation Estación Madrid – Puerta de Atocha o.b.v. minimum prijs, reistijd en aantal overstappen

Prijs van treinreis naar Madrid

De prijs van een treinreis naar Madrid begint tussen de €113 en €126. Vanuit de randstad zijn treintickets het goedkoopst, waarschijnlijk omdat je minder vaak hoeft over te stappen op de treinverbinding naar Madrid. Vanuit Amsterdam en Rotterdam kost een treinticket naar Madrid ongeveer €113. Vanaf Utrecht, Groningen en Maastricht zul je iets vaker moeten overstappen, waardoor een treinticket naar Madrid iets duurder is. Een treinticket is te vinden vanaf €122-€126. De prijzen zijn voor een enkele reis.

Reistijd van treinreis naar Madrid

Dagelijks rijden er helaas geen directe treinen tussen Nederland en Madrid, maar vanaf sommige stations ben je met twee keer overstappen in Madrid. Vanaf Rotterdam en Maastricht ben je er het snelst, in 14 uur en 50 minuten ben je in het centrum van Madrid. Een treinreis van Amsterdam of Utrecht naar Madrid duurt 15 uur en 45 minuten. Vanaf Groningen ben je het langst onderweg, namelijk zo’n 16 uur en 10 minuten.

CO2-uitstoot van treinreis naar Madrid

Als je met de trein naar Madrid reist, dan is de CO2-uitstoot zo’n 37 tot 39 kg CO2 bij een enkele reis. Dit is aanzienlijk minder dan wanneer je met het vliegtuig naar Madrid reist. Bij een enkele vliegreis van Schiphol naar Madrid is de CO2-uitstoot230 kg CO2.

  Lees dit artikel voor een vergelijking tussen een treinreis en vliegreis naar Madrid
Lees hier alles wat je wil weten als je gaat vliegen naar Madrid

Hoe ziet de treinreis eruit?

Als je van plan bent om naar Madrid te reizen met de trein, is het wel zo handig om vooraf een aantal zaken te weten. Op welk station kom je aan, hoe vaak moet je overstappen en welke maatschappij rijdt naar Madrid? Wij leggen het je hieronder graag uit.

Treinstation van Madrid

Als je van Nederland naar Madrid reist met de trein, stap je in Madrid uit op het station Estación Madrid – Puerta de Atocha. Op dit station komen veel treinverbindingen samen vanuit heel Spanje. Blijf je in Madrid? Vanaf Estación Madrid – Puerta de Atocha ben je in ongeveer 10 minuten bij Plaza Mayor en in 15 minuten bij het konklijk paleis Palacio Real de Madrid.

Directe treinverbinding of overstappen

Er zijn op dit moment helaas geen directe treinverbindingen tussen Nederland en Madrid. Gelukkig kun je vanaf een aantal plaatsen in Nederland met de trein naar Madrid door twee keer over te stappen. De meest gebruikelijke route is om eerst naar Parijs te reizen en vervolgens in Parijs over te stappen op de directe treinverbinding naar Barcelona. Vanaf Barcelona vertrekken dagelijks veel sneltreinen naar Madrid.

De Eurostar heeft een directe verbinding naar Parijs vanaf de stations Amsterdam Centraal, Schiphol Airport en Rotterdam Centraal. Na deze steden stopt de Eurostar ook nog op de stations van Antwerpen en Brussel. De Eurostar komt in Parijs aan op het station Paris Gare du Nord. Vanaf station Paris Gare de Lyon vertrekt de TGV naar Barcelona. In minder dan 7 uur brengt de TGV je van Parijs naar Barcelona.

Met de treinen van Iryo, AVE of Ouigo reis je van Barcelona naar Madrid. De treinreis tussen Barcelona en Madrid duurt ongeveer 2,5 tot 3 uur. Je komt dan aan op station Estación Madrid – Puerta de Atocha.

Let op: als je overstapt in Parijs kom je aan op station Paris Gare du Nord en vertrek je vanaf station Paris Gare de Lyon. Dit zijn twee verschillende stations. Als je online een treinkaartje naar Barcelona boekt, is een kaartje tussen de stations in Parijs niet inbegrepen. Metro D rijdt in ongeveer 20 minuten tussen de stations, deze metro vertrekt overdag elke 10 minuten.

Treinmaatschappijen

Je kunt met verschillende treinmaatschappijen naar Madrid reizen.

1. Eurostar (voorheen Thalys): als je treinkaartjes koopt naar Madrid, reis je waarschijnlijk het eerste deel met Eurostar naar Parijs. Eurostar rijdt tien keer per dag tussen Nederland en Parijs. De treinen zijn over het algemeen netjes, er is Wi-Fi aan boord en je kunt aan boord een drankje of een snack kopen.

2. Train à Grande Vitesse (TGV): de TGV is de hogesnelheidslijn in Frankrijk. Deze treindienst wordt uitgevoerd door de SNCF (Société nationale des chemins de fer français) en stopt op veel grote plaatsen in Frankrijk en dus ook in Spanje. Vanaf Parijs heeft de TGV een directe treinverbinding naar Barcelona. In minder dan 7 uur bereik je met de TGV het centrum van Barcelona.

3. Iryo, AVE of Ouigo: in Spanje reis je vervolgens met één van deze treinmaatschappijen. Er zijn snelle verbindingen tussen Barcelona en Madrid, je bent er al in 2 uur en 30 minuten.

Beschikbaarheid treintickets

Treinkaartjes van internationale reizen kun je het best van te voren boeken. In veel treinen heb je een gereserveerde plaats nodig en kun je niet zomaar instappen en op een willekeurige plek gaan zitten. Tickets voor de Eurostar kun je doorgaans 3 maanden van tevoren boeken. Bij TGV kun je treintickets al 120 dagen van te voren boeken, zo’n vier maanden voor de reisdatum. Treintickets voor het Spaanse deel van de reis tussen Barcelona en Madrid zijn 6 maanden voor vertrek te koop.

Ben je benieuwd hoe we de CO2-uitstoot berekenen, de snelste route bepalen of andere cijfers op deze pagina tot stand komen? Dit leggen we allemaal uit op deze pagina. We doen ons best om alle cijfers up-to-date te houden. Klopt er iets niet? Dan kun je ons dat laten weten door een berichtje te sturen.