Ga naar de inhoud
Home » Blog » Met de trein naar Londen

Met de trein naar Londen

Met de trein naar Londen

Alles wat je wil weten over jouw reis naar Londen

Als je met de trein naar Londen gaat, wil je natuurlijk een zorgeloze reis. Wij helpen je een handje door de belangrijkste informatie voor je op een rijtje te zetten. Hoeveel kost een ticket gemiddeld, hoelang ben je onderweg en hoeveel CO2-uitstoot geeft jouw treinreis? Hoe vaak zul je gaan overstappen op een andere trein en met welke treinmaatschappij ga je dan? Ben je benieuwd, lees dan vooral verder.

Prijs, reistijd en CO2-uitstoot

Als je voor de trein kiest, kun je vanaf Amsterdam al binnen 4 uur en een kwartier in hartje Londen zijn. Het fijne is dat er meerdere directe treinverbindingen per dag zijn naar Londen, je verspilt dus geen tijd aan overstappen. Daarnaast is reizen met de trein vaak goedkoop. Een treinticket kun je kopen vanaf €57 voor een enkele reis. Wil je bewust reizen en lief zijn voor het klimaat? Met een enkele treinreis naar Londen stoot je gemiddeld 8 tot 11 kg CO2 uit, met het vliegtuig is dit al snel 83 kg CO2.

Wil je weten hoeveel een treinticket naar Londen gemiddeld kost, hoelang de reisduur is en hoeveel een reis uitstoot? Voor verschillende vertreklocaties in Nederland hebben we dit op een rijtje gezet.

StationPrijsReisduurOverstapUitstoot
Amsterdam€574:15 uur0x9 kg CO2
Rotterdam€573:45 uur0x8 kg CO2
Utrecht€665:00 uur1x9 kg CO2
Groningen€666:45 uur1x9 kg CO2
Maastricht€81,604:45 uur2x11 kg CO2
Enkele reis naar treinstation St. Pancras International o.b.v. minimum prijs, reistijd en aantal overstappen

Prijs van treinreis naar Londen

De prijs van een treinreis naar Londen ligt tussen de €57 en €82. Vanuit de randstad zijn treintickets het goedkoopst, waarschijnlijk omdat je sneller op de directe treinverbinding naar Londen kunt stappen. Vanuit de Amsterdam en Rotterdam kost een treinticket naar Londen ongeveer €57. Vanaf Groningen en Utrecht zul je iets vaker moeten overstappen, waardoor een treinticket naar Londen iets duurder is, namelijk €66. Als je vertrekt vanuit Maastricht zijn er treintickets beschikbaar vanaf €82. De genoemde prijzen zijn vanaf prijzen en voor een enkele reis.

Reistijd van treinreis naar Londen

Dagelijks rijden er directe treinen tussen Nederland en Londen, wat scheelt in overstaptijd. Vanaf Rotterdam ben je er het snelst, in 3 uur en 45 minuten ben je in het centrum van Londen. Een treinreis vanaf Amsterdam, Utrecht of Maastricht naar Londen duurt tussen de 4 en 5 uur. Vanaf Groningen duurt de treinreis naar Londen iets langer, omdat je onderweg vaker overstapt van trein. Je bent vanaf Groningen zo’n 6 uur en 45 minuten onderweg om in Londen aan te komen met de trein.

CO2-uitstoot van treinreis naar Londen

Als je met de trein naar Londen reist, dan is de CO2-uitstoot zo’n 8 tot 11 kg CO2 bij een enkele reis. Dit is aanzienlijk minder dan wanneer je met het vliegtuig naar Londen reist. Bij een enkele vliegreis van Schiphol naar Londen is de CO2-uitstoot 83 kg CO2.

 Lees dit artikel voor een vergelijking tussen een treinreis en vliegreis naar Londen
 Lees hier alles wat je wil weten als je gaat vliegen naar Londen

Hoe ziet de treinreis eruit?

Als je van plan bent om naar Londen te reizen met de trein, is het wel zo handig om vooraf een aantal zaken te weten. Op welk station kom je aan, hoe vaak moet je overstappen en welke maatschappij rijdt naar Londen? Wij leggen het je hieronder graag uit.

Treinstation van Londen

Als je van Nederland naar Londen reist met de trein, stap je in Londen uit op het station St. Pancras International. Op dit station komen veel treinverbindingen samen vanuit heel Londen. Blijf je in Londen? Vanaf St. Pancras International ben je in ongeveer 15 minuten bij de Londen Bridge en in 20 minuten bij Buckingham Palace, de Big Ben en Westminster Abbey.

Treinmaatschappijen

Eurostar is de enige treinmaatschappij die Londen met het Europese vaste land verbindt. Je zult dus altijd gebruik maken van de Eurostar trein. Eurostar treinen hebben altijd genoeg ruimte voor bagage, er is een klein restaurant aan boord waar je een snack of wat te drinken kunt halen en Wi-Fi is ook altijd aanwezig.

Directe treinverbinding of overstappen

De Eurostar heeft een directe treinverbinding tussen Nederland en Londen. Deze directe verbinding rijdt 4 keer per dag. De eerste trein vertrekt vanuit Amsterdam om 6:45u ’s ochtends, waardoor je om 10:00u in Londen aankomt. De laatste trein vertrekt vanuit Amsterdam om 18:45u ’s avonds, je stapt dan om 22:00u uit in Londen.

De directe Eurostar verbinding met Londen stopt op de volgende stations:

  • Amsterdam Centraal: het vertrekpunt in Nederland
  • Rotterdam Centraal: een tussenstop in Nederland
  • Brussel-Zuid (Bruxelles-Midi): een tussenstop in België, waar je normaal gesproken moest overstappen op de Eurostar-trein die vanuit Londen kwam
  • Londen St Pancras International: de eindbestemming in het Verenigd Koninkrijk

Wil je vanaf een ander station in Nederland naar Londen reizen? Dan kun je het best eerst met de trein naar het station van Brussel, Bruxelles Midi. Vanaf Brussel vertrekken er dagelijks Eurostartreinen die rechtstreeks naar Londen gaan. In 2 uur reis je van Brussel naar Londen met de trein.

Inchecken en paspoortcontrole

Sinds 2020 is het weer verplicht om op het station in Nederland in te checken en door de paspoortcontrole te gaan. De check-in is 90 minuten voor vertrek geopend, maar op het ticket staat een adviestijd vermeld die je het best kunt aanhouden. In Amsterdam vertrekken treinen naar Londen vanaf spoor 15b, daar is ook de incheckbalie en paspoortcontrole. In Rotterdam is dit vanaf spoor 2.

Beschikbaarheid treintickets

Treinkaartjes van internationale reizen kun je het best van te voren boeken. In veel treinen heb je een gereserveerde plaats nodig en kun je niet zomaar instappen en op een willekeurige plek gaan zitten. Tickets voor de Eurostar kun je doorgaans 3 maanden van tevoren boeken.

Ben je benieuwd hoe we de CO2-uitstoot berekenen, de snelste route bepalen of andere cijfers op deze pagina tot stand komen? Dit leggen we allemaal uit op deze pagina. We doen ons best om alle cijfers up-to-date te houden. Klopt er iets niet? Dan kun je ons dat laten weten door een berichtje te sturen.