Ga naar de inhoud
Home » Blog » Met de trein naar Edinburgh

Met de trein naar Edinburgh

Met de trein naar Edinburgh

Alles wat je wil weten over jouw reis naar Edinburgh

Als je met de trein naar Edinburgh gaat, wil je natuurlijk een zorgeloze reis. Wij helpen je een handje door de belangrijkste informatie voor je op een rijtje te zetten. Hoeveel kost een ticket gemiddeld, hoelang ben je onderweg en hoeveel CO2-uitstoot geeft jouw treinreis? Hoe vaak zul je gaan overstappen op een andere trein en met welke treinmaatschappij ga je dan? Ben je benieuwd, lees dan vooral verder.

Prijs, reistijd en CO2-uitstoot

Als je voor de trein kiest, kun je vanaf Amsterdam in 9 uur en 35 minuten in hartje Edinburgh zijn. Eerst stap op je op de trein naar Londen, vervolgens stap je over op de trein naar Edinburgh. Je stapt onderweg dus 1x over in Londen. Een treinticket kun je kopen vanaf €10 voor een enkele reis. Wil je bewust reizen en lief zijn voor het klimaat? Met een enkele treinreis naar Edinburgh stoot je gemiddeld 19 tot 21 kg CO2 uit, met het vliegtuig is dit al snel minimaal 125 kg CO2.

Wil je weten hoeveel een treinticket naar Edinburgh gemiddeld kost, hoelang de reisduur is en hoeveel een reis uitstoot? Voor verschillende vertreklocaties in Nederland hebben we dit op een rijtje gezet.

StationPrijsReisduurOverstapUitstoot
Amsterdam€1029:35 uur1x19 kg CO2
Rotterdam€1029:05 uur1x19 kg CO2
Utrecht€11110:20 uur2x19 kg CO2
Groningen€11112:05 uur2x19 kg CO2
Maastricht€12710:05 uur3x21 kg CO2
Enkele reis naar treinstation Edinburgh Waverley o.b.v. minimum prijs, reistijd en aantal overstappen

Prijs van treinreis naar Edinburgh

De prijs van een treinreis naar Edinburgh ligt tussen de €102 en €127. Vanuit de randstad zijn treintickets het goedkoopst, waarschijnlijk omdat je sneller op de directe treinverbinding naar Londen kunt stappen, om vanaf Londen op de trein naar Edinburgh over te stappen. Vanuit de Amsterdam en Rotterdam kost een treinticket naar Edinburgh €102. Vanaf Groningen en Utrecht zul je iets vaker moeten overstappen, waardoor een treinticket naar Edinburgh iets duurder is, namelijk €11. Als je vertrekt vanuit Maastricht zijn er treintickets beschikbaar vanaf €127. De genoemde prijzen zijn vanaf prijzen en voor een enkele reis.

Reistijd van treinreis naar Edinburgh

Dagelijks kun je met de trein meerdere keren van Nederland en Edinburgh. Vanaf Rotterdam ben je er het snelst, in 9 uur en 5 minuten ben je in het centrum van Edinburgh. Een treinreis vanaf Amsterdam, Utrecht of Maastricht naar Edinburgh duurt ongeveer de 10 uur. Vanaf Groningen duurt de treinreis naar Edinburgh iets langer, omdat je onderweg vaker overstapt van trein. Je bent vanaf Groningen zo’n 12 uuronderweg om in Edinburgh aan te komen met de trein.

CO2-uitstoot van treinreis naar Edinburgh

Als je met de trein naar Edinburgh reist, dan is de CO2-uitstoot zo’n 19 tot 21 kg CO2 bij een enkele reis. Dit is aanzienlijk minder dan wanneer je met het vliegtuig naar Edinburgh reist. Bij een enkele vliegreis van Schiphol naar Edinburgh is de CO2-uitstoot 125 kg CO2.

 Lees dit artikel voor een vergelijking tussen een treinreis en vliegreis naar Edinburgh
 Lees hier alles wat je wil weten als je gaat vliegen naar Edinburgh

Hoe ziet de treinreis eruit?

Als je van plan bent om naar Edinburgh te reizen met de trein, is het wel zo handig om vooraf een aantal zaken te weten. Op welk station kom je aan, hoe vaak moet je overstappen en welke maatschappij rijdt naar Edinburgh? Wij leggen het je hieronder graag uit.

Treinstation van Edinburgh

Als je van Nederland naar Edinburgh reist met de trein, stap je in Edinburgh uit op het station Edinburgh Waverley. Op dit station komen verschillende treinverbindingen samen vanuit het Verenigd Koninkrijk. Blijf je in Edinburgh? Vanaf Edinburgh Waverley ben je in ongeveer 10 minuten lopen bij Edinburgh Castle en in 15 minuten lopen bij Holyrood Palace.

Directe treinverbinding of overstappen

Tussen Nederland en Edinburgh rijdt geen directe trein. De meeste treinroutes gaan eerst naar Londen. Vanaf Londen rijden er dagelijks vele directe treinen naar Edinburgh.

De Eurostar heeft een directe treinverbinding tussen Nederland en Londen en rijdt 4 keer per dag. De eerste trein vertrekt vanuit Amsterdam om 6:45u ’s ochtends, waardoor je om 10:00u in Londen aankomt. De laatste trein vertrekt vanuit Amsterdam om 18:45u ’s avonds, je stapt dan om 22:00u uit in Londen.

Vanaf Londen stap je op de directe treinverbinding van LNER naar Edinburgh. Ongeveer elk half uur vertrekt een trein en doet er 4 uur en 20 minuten over om Edinburgh te bereiken.

Wil je vanaf een ander station in Nederland naar Edinburgh reizen? Dan kun je het best eerst met de trein naar het station van Brussel, Bruxelles Midi. Vanaf Brussel vertrekken er dagelijks Eurostartreinen die rechtstreeks naar Londen gaan. In 2 uur reis je van Brussel naar Londen met de trein. In Londen stap je over op de trein naar Edinburgh.

Let op: het aankomst- en vertrekstation in Londen zijn twee verschillende stations. De trein komt in Londen aan op station St Pancras International. De trein naar Edinburgh vertrekt vanaf station Kings Cross. Gelukkig liggen deze twee stations op nog geen 5 minuten lopen van elkaar vandaan.

Treinmaatschappijen

Als je vanuit Nederland met de trein naar Edinburgh reist, maak je gebruik van tenminste twee treinmaatschappijen.

  • Eurostar is de enige treinmaatschappij die het Verenigd Koninkrijk met het Europese vaste land verbindt. Je zult dus altijd gebruik maken van de Eurostar trein. Eurostar treinen hebben altijd genoeg ruimte voor bagage, er is een klein restaurant aan boord waar je een snack of wat te drinken kunt halen en Wi-Fi is ook altijd aanwezig.
  • Tussen Londen en Edinburgh rijden trein van LNER (Londen North Eastern Railway). De trein rijdt in 4 uur en 20 minuten naar Edinburgh. De treinen zijn vergelijkbaar met de treinen van Eurostar. Zo is er bijvoorbeeld eten en drinken te koop aan boord en is er voldoende plek om je bagage te stallen.

Inchecken en paspoortcontrole

Sinds 2020 is het weer verplicht om op het station in Nederland in te checken en door de paspoortcontrole te gaan. De check-in is 90 minuten voor vertrek geopend, maar op het ticket staat een adviestijd vermeld die je het best kunt aanhouden. In Amsterdam vertrekken treinen naar het Verenigd Koninkrijk vanaf spoor 15b, daar is ook de incheckbalie en paspoortcontrole. In Rotterdam is dit vanaf spoor 2.

Beschikbaarheid treintickets

Treinkaartjes van internationale reizen kun je het best van te voren boeken. In veel treinen heb je een gereserveerde plaats nodig en kun je niet zomaar instappen en op een willekeurige plek gaan zitten. Tickets voor de Eurostar en LNER kun je doorgaans 3 maanden van tevoren boeken.

Ben je benieuwd hoe we de CO2-uitstoot berekenen, de snelste route bepalen of andere cijfers op deze pagina tot stand komen? Dit leggen we allemaal uit op deze pagina. We doen ons best om alle cijfers up-to-date te houden. Klopt er iets niet? Dan kun je ons dat laten weten door een berichtje te sturen.