Ga naar de inhoud
Home » Blog » Met de trein naar Düsseldorf

Met de trein naar Düsseldorf

Met de trein naar Düsseldorf

Ontdek alles voor jouw treinreis naar Düsseldorf

Als je met de trein naar Düsseldorf gaat, wil je natuurlijk een zorgeloze reis. Wij helpen je een handje door de belangrijkste informatie voor je op een rijtje te zetten. Hoeveel kost een ticket gemiddeld, hoelang ben je onderweg en hoeveel CO2-uitstoot geeft jouw treinreis? Hoe vaak zul je gaan overstappen op een andere trein en met welke treinmaatschappij ga je dan? Ben je benieuwd, lees dan vooral verder.

Prijs, reistijd en CO2-uitstoot

Als je voor de trein kiest, kun je vanaf Amsterdam al binnen 2 uur en 10 minuten in hartje Düsseldorf zijn. Het fijne is dat er tegenwoordig dagelijks meerdere directe treinen naar Düsseldorf gaan, je verspilt dus geen tijd aan overstappen. Daarnaast is reizen met de trein vaak goedkoop. Een treinticket kost gemiddeld €20 voor een enkele reis. Wil je bewust reizen en lief zijn voor het klimaat? Met een enkele treinreis naar Düsseldorf stoot je gemiddeld 1 tot 5 kg CO2 uit, met het vliegtuig is dit al snel 59 kg CO2.

Wil je weten hoeveel een treinticket naar Düsseldorf gemiddeld kost, hoelang de reisduur is en hoeveel een reis uitstoot? Voor verschillende vertreklocaties in Nederland hebben we dit op een rijtje gezet.

Vertrek stationPrijsReistijdUitstoot
Amsterdam€202:10 uur2 kg CO2
Rotterdam€202:30 uur2 kg CO2
Utrecht€201:45 uur1 kg CO2
Groningen€203:30 uur5 kg CO2
Maastricht€332:00 uur1 kg CO2
* Enkele reis met vertrek vanaf Centraal Station

Prijs van treinreis naar Düsseldorf

De prijs van een treinreis naar Düsseldorf ligt tussen de €20 en €33. Vanuit de randstad en Groningen zijn treintickets het goedkoopst, waarschijnlijk omdat je sneller op de directe treinverbinding naar Düsseldorf kunt stappen. Vanuit de randstad kost een treinticket naar Düsseldorf ongeveer €20. Ondanks dat Maastricht het dichtst bij Düsseldorf ligt, is dit treinticket toch het duurst. Een treinticket van Maastricht naar Düsseldorf vind je vanaf €33.

Reistijd van treinreis naar Düsseldorf

Dagelijks rijden er meerdere directe treinen tussen Nederland en Düsseldorf, wat scheelt in overstaptijd. Een treinreis van Amsterdam naar Düsseldorf duurt ongeveer 2 uur en 10 minuten. Vanuit Utrecht en Maastricht duurt de treinreis naar Düsseldorf het kortst, je bent dan ongeveer 2 uur onderweg. Als je vanuit Rotterdam vertrekt, duurt de treinreis 2 uur en 30 minuten. Vanaf Groningen bereik je Düsseldorf in 3 uur en 30 minuten.

CO2-uitstoot van treinreis naar Düsseldorf

Als je met de trein naar Düsseldorf reist, dan is de CO2-uitstoot tussen de 1 kg CO2 en 5 kg CO2 bij een enkele reis. Dit is aanzienlijk minder dan wanneer je met het vliegtuig naar Düsseldorf reist. Bij een enkele vliegreis van Schiphol naar Düsseldorf is de CO2-uitstoot 59 kg CO2.

 Lees dit artikel voor een vergelijking tussen een treinreis en vliegreis naar Düsseldorf
 Lees hier alles wat je wil weten als je gaat vliegen naar Düsseldorf

Hoe ziet de treinreis eruit?

Als je van plan bent om naar Düsseldorf te reizen met de trein, is het wel zo handig om vooraf een aantal zaken te weten. Op welk station kom je aan, hoe vaak moet je overstappen en welke maatschappij rijdt naar Düsseldorf? Wij leggen het je hieronder graag uit.

Treinstation van Düsseldorf

Als je van Nederland naar Düsseldorf reist met de trein, stap je in Düsseldorf uit op het station Düsseldorf Hauptbahnhof. Vanaf Düsseldorf Hauptbahnhof ben je met het openbaar vervoer of taxi in ongeveer 6 minuten in het stadscentrum.

Treinmaatschappijen

Je kunt met verschillende maatschappijen met de trein naar Düsseldorf reizen.

  1. ICE (InterCity Express) : de ICE heeft een rechtstreekse treinverbinding tussen Nederland en Düsseldorf Hauptbahnhof. De ICE treinen zijn net iets comfortabeler dan de NS treinen. In de 1e en 2e klas heb je meer beenruimte, er is WiFi aan boord en bij elke stoel is er een apart stopcontact. In de bistro bar kun je wat te drinken of een kleine versnapering kopen.
  2. Regional Express (RE): de RE-dienstregeling wordt uitgevoerd door Deutsche Bahn. Het is een regionale trein in Duitsland, te vergelijken met bijvoorbeeld NS en Arriva. Deze trein verbindt kleinere steden met de grote steden waar de langeafstandstreinen stoppen.

Directe treinverbinding of overstappen

Tegenwoordig kun je vanaf een aantal plaatsen in Nederland direct met de trein reizen naar Düsseldorf zonder overstap. Vanaf de volgende stations kun je direct naar Düsseldorf reizen met de trein:

  • Amsterdam Centraal
  • Utrecht Centreel
  • Arnhem Centraal
  • Venlo

Boek je een reis waarbij wel een overstap nodig is? Je kunt dan het best naar één van bovenstaande stations reizen om vervolgens over te stappen op de directe treinverbinding naar Düsseldorf.

Beschikbaarheid treintickets

Treinkaartjes van internationale reizen kun je het best van te voren boeken. Treintickets voor de ICE en de RE kun je vanaf 180 dagen voor vertrek boeken. Voor de ICE kun je voor vertrek een stoel reserveren in de trein, hier zijn vaak wel extra kosten aan verbonden. Bij RE treinen is het niet mogelijk om een stoel te reserveren.

Ben je benieuwd hoe we de CO2-uitstoot berekenen, de snelste route bepalen of andere cijfers op deze pagina tot stand komen? Dit leggen we allemaal uit op deze pagina. We doen ons best om alle cijfers up-to-date te houden. Klopt er iets niet? Dan kun je ons dat laten weten door een berichtje te sturen.