Ga naar de inhoud
Home » Blog » Met de trein naar Brussel

Met de trein naar Brussel

Met de trein naar Brussel

Alles wat je wil weten over jouw reis naar Brussel

Als je met de trein naar Brussel gaat, wil je natuurlijk een zorgeloze reis. Wij helpen je een handje door de belangrijkste informatie voor je op een rijtje te zetten. Hoeveel kost een ticket gemiddeld, hoelang ben je onderweg en hoeveel CO2-uitstoot geeft jouw treinreis? Hoe vaak zul je gaan overstappen op een andere trein en met welke treinmaatschappij ga je dan? Ben je benieuwd, lees dan vooral verder.

Prijs, reistijd en CO2-uitstoot

Als je voor de trein kiest, kun je vanaf Amsterdam al binnen 2 uur in hartje Brussel zijn. Het fijne is dat er tegenwoordig dagelijks meerdere directe treinen naar Brussel gaan, je verspilt dus geen tijd aan overstappen. Daarnaast is reizen met de trein vaak goedkoop. Een treinticket kost gemiddeld €25 voor een enkele reis. Wil je bewust reizen en lief zijn voor het klimaat? Met een enkele treinreis naar Brussel stoot je gemiddeld 2 á 3 kg CO2 uit, met het vliegtuig is dit al snel 56 kg CO2.

Wil je weten hoeveel een treinticket naar Brussel gemiddeld kost, hoelang de reisduur is en hoeveel een reis uitstoot? Voor verschillende vertreklocaties in Nederland hebben we dit op een rijtje gezet.

Vertrek stationPrijsReistijdUitstoot
Amsterdam€2502:00 uur2 kg CO2
Rotterdam€1801:10 uur2 kg CO2
Utrecht€31,5002:05 uur2 kg CO2
Groningen€36,5003:50 uur3 kg CO2
Maastricht€23,1001:45 uur3 kg CO2
* Enkele reis met vertrek vanaf Centraal Station

Prijs van treinreis naar Brussel

De prijs van een treinreis naar Brussel ligt tussen de €18 en €37. Vanuit Amsterdam, Rotterdam en Maastricht zijn treintickets het goedkoopst, een treinticket naar Brussel kost tussen de €18 en €25. Vanaf Utrecht en Groningen zul je iets vaker moeten overstappen, waardoor een treinticket naar Brussel iets duurder is. Treintickets van Utrecht of Groningen naar Brussel zijn te vinden vanaf €32 tot €37. De prijzen zijn voor een enkele reis.

Reistijd van treinreis naar Brussel

Dagelijks rijden er meerdere treinen met een directe verbinding tussen Nederland en Brussel, wat scheelt in overstaptijd. Een treinreis van Amsterdam naar Brussel duurt ongeveer 2 uur. Vanaf Utrecht en Groningen ben je ook ongeveer 2 uur onderweg. Vanuit Rotterdam ben je het snelst in Brussel, namelijk binnen 1 uur en 10 minuten. Als je vertrekt vanuit Groningen duurt de treinreis naar Brussel iets langer, je bent tussen 3 uur en 50 minuten onderweg.

CO2-uitstoot van treinreis naar Brussel

Als je met de trein naar Brussel reist, dan is de CO2-uitstoot 2 á 3 kg CO2 bij een enkele reis. Dit is aanzienlijk minder dan wanneer je met het vliegtuig naar Brussel vliegt. Bij een enkele vliegreis van Schiphol naar Brussel is de CO2-uitstoot 56 kg CO2.

 Lees dit artikel voor een vergelijking tussen een treinreis en vliegreis naar Brussel
 Lees hier alles wat je wil weten als je gaat vliegen naar Brussel

Hoe ziet de treinreis eruit?

Als je van plan bent om naar Brussel te reizen met de trein, is het wel zo handig om vooraf een aantal zaken te weten. Op welk station kom je aan, hoe vaak moet je overstappen en welke maatschappij rijdt naar Brussel? Wij leggen het je hieronder graag uit.

Treinstation van Brussel

Als je van Nederland naar Brussel reist met de trein, stap je in Brussel uit op het station Brussel Zuid (Nederlandse benaming)/Bruxelles Midi (Franse benaming). Op dit station komen veel treinverbindingen samen vanuit heel België. Blijf je in Brussel? Vanaf Brussel Zuid/Bruxelles Midi ben je in ongeveer 10 minuten op de Grote Markt en in 25 minuten bij het Atomium.

Treinmaatschappijen

Tussen Nederland en Brussel rijden de volgende treinmaatschappijen:

  • Eurostar (voorheen Thalys): de Eurostar is voornamelijk bekend om de directe verbinding tussen Londen en het vasteland van Europa, maar stopt ook in Brussel. Als je vanuit Nederland naar Brussel wilt reizen, kun je met de directe verbinding van de Eurostar reizen. De Eurostar is de snelste treinverbinding naar Brussel. Met de Eurostar ben je van Amsterdam naar Brussel ongeveer 2 uur onderweg.
  • IC Brussel (Intercity Brussel): de IC Brussel is een intercitytreindienst die Nederlandse steden zoals Amsterdam en Den Haag direct verbindt met verschillende Belgische bestemmingen, waaronder Brussel en Antwerpen. Deze treindienst wordt beheerd door de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS. De IC Brussel doet iets langer over een treinreis. Van Amsterdam naar Brussel ben je met de IC Brussel ongeveer 2 uur en 50 minuten onderweg.
Eurostar trein van binnen

Directe treinverbinding of overstappen

De Eurostar en de IC Brussel hebben beide directe treinverbindingen tussen Nederland en Brussel. Deze directe verbinding rijdt ongeveer 30 keer per dag. De eerste trein vertrekt vanuit Amsterdam om 6:10u ’s ochtends, waardoor je om 8:10u in Brussel aankomt. De laatste trein vertrekt vanuit Amsterdam om 21:30u ’s avonds, je stapt dan om 00:15u uit in Brussel.

De Eurostar heeft een directe verbinding naar Brussel vanaf de stations Amsterdam Centraal, Schiphol Airport en Rotterdam Centraal. De IC Brussel stopt op iets meer stations, namelijk op Amsterdam Centraal, Schiphol Airport, Rotterdam Centraal en Breda.

Wil je vanaf een ander station in Nederland naar Brussel reizen? Dan kun je het best eerst met de trein naar Rotterdam of Breda reizen en vanaf daar overstappen op de trein naar Brussel. Een andere mogelijkheid is om eerst naar Antwerpen te reizen. Vanaf Antwerpen vertrekken er dagelijks Eurostar- en IC Brussel-treinen die rechtstreeks naar Brussel gaan. In 45 minuten reis je van Antwerpen naar Brussel met de trein.

Beschikbaarheid treintickets

Treinkaartjes van internationale reizen kun je het best van te voren boeken. In veel treinen heb je een gereserveerde plaats nodig en kun je niet zomaar instappen en op een willekeurige plek gaan zitten. Tickets voor de Eurostar kun je doorgaans 3 maanden van tevoren boeken. Bij IC Brussel kun je treintickets al 120 dagen van te voren boeken, zo’n vier maanden voor de reisdatum.

Ben je benieuwd hoe we de CO2-uitstoot berekenen, de snelste route bepalen of andere cijfers op deze pagina tot stand komen? Dit leggen we allemaal uit op deze pagina. We doen ons best om alle cijfers up-to-date te houden. Klopt er iets niet? Dan kun je ons dat laten weten door een berichtje te sturen.