Ga naar de inhoud
Home » Blog » Met de trein naar Brugge

Met de trein naar Brugge

Met de trein naar Brugge

Alles wat je wil weten over jouw reis naar Brugge

Als je met de trein naar Brugge gaat, wil je natuurlijk een zorgeloze reis. Wij helpen je een handje door de belangrijkste informatie voor je op een rijtje te zetten. Hoeveel kost een ticket gemiddeld, hoelang ben je onderweg en hoeveel CO2-uitstoot geeft jouw treinreis? Hoe vaak zul je gaan overstappen op een andere trein en met welke treinmaatschappij ga je dan? Ben je benieuwd, lees dan vooral verder.

Prijs, reistijd en CO2-uitstoot

Als je voor de trein kiest, kun je vanaf Amsterdam al binnen 2 uur en 45 minuten in hartje Brugge zijn. Je kunt via verschillende routes naar Brugge reizen, al is er geen directe treinverbinding vanaf Nederland. Een treinreis is vaak relatief goedkoop. Een treinticket kun je kopen vanaf €32 voor een enkele reis. Wil je bewust reizen en lief zijn voor het klimaat? Met een enkele treinreis naar Brugge stoot je gemiddeld 3 tot 5 kg CO2 uit, met het vliegtuig (via Brussel) is dit al snel 56 kg CO2.

Wil je weten hoeveel een treinticket naar Brugge gemiddeld kost, hoelang de reisduur is en hoeveel een reis uitstoot? Voor verschillende vertreklocaties in Nederland hebben we dit op een rijtje gezet.

Vertrek stationPrijsReistijdUitstoot
Amsterdam€3202:45 uur3 kg CO2
Rotterdam€2502:00 uur3 kg CO2
Utrecht€2803:00 uur3 kg CO2
Groningen€4504:45 uur4 kg CO2
Maastricht€27,4002:45 uur5 kg CO2
* Enkele reis met vertrek vanaf Centraal Station

Prijs van treinreis naar Brugge

De prijs van een treinreis naar Brugge ligt tussen de €25 en €45. Vanuit Rotterdam, Utrecht en Maastricht zijn treintickets het goedkoopst, je vindt al tickets tussen de €25 en €28. Vanuit de Amsterdam kost een treinticket naar Brugge €32. Vanaf Groningen zul je iets vaker moeten overstappen, waardoor een treinticket naar Brugge iets duurder is. Een treinticket van Groningen naar Brugge is te vinden vanaf €45.

Reistijd van treinreis naar Brugge

Dagelijks kun je via verschillende routes naar Brugge reizen. Vanaf Rotterdam ben je er het snelst, in 2 uur ben je in het centrum van Brugge. Een treinreis vanaf Amsterdam, Utrecht of Maastricht naar Brugge duurt ongeveer tussen de 2 uur en 45 minuten en 3 uur. Vanaf Groningen duurt een treinreis 4 uur en 45 minuten.

CO2-uitstoot van treinreis naar Brugge

Als je met de trein naar Brugge reist, dan is de CO2-uitstoot zo’n 3 tot 5 kg CO2 bij een enkele reis. Dit is aanzienlijk minder dan wanneer je met het vliegtuig naar Brussel reist en vervolgens naar Brugge gaat. Bij een enkele vliegreis van Schiphol naar Brussel is de CO2-uitstoot 56 kg CO2.

 Lees dit artikel voor een vergelijking tussen een treinreis en vliegreis naar Brugge
 Lees hier alles wat je wil weten als je gaat vliegen naar Brugge

Hoe ziet de treinreis eruit?

Als je van plan bent om naar Brugge te reizen met de trein, is het wel zo handig om vooraf een aantal zaken te weten. Op welk station kom je aan, hoe vaak moet je overstappen en welke maatschappij rijdt naar Brugge? Wij leggen het je hieronder graag uit.

Treinstation van Brugge

Als je van Nederland naar Brugge reist met de trein, stap je in Brugge uit op Station Brugge. Op dit station komen treinverbindingen samen vanuit verschillende plaatsen in België. Blijf je in Brugge? Vanaf Station Brugge ben je in ongeveer 10 minuten op de Grote Markt.

Directe treinverbinding of overstappen

Helaas zijn er vanuit Nederland geen directe treinverbindingen naar Brugge. Als je vanuit Nederland vertrekt zul je dus een keer moeten overstappen. Waar je het best kunt overstappen hangt af van waar in Nederland je vertrekt.

Vertrek vanuit Amsterdam, Rotterdam, Utrecht of Groningen: als je vertrekt vanuit één van deze plaatsen kun je het best eerst met de trein naar Brussel of Antwerpen afreizen. Vanaf Brussel en Antwerpen rijden dagelijkse meerdere treinen naar Brugge. Een treinreis van Brussel naar Brugge duurt ongeveer 1 uur en vanuit Antwerpen ben je in Brugge binnen 1 uur en 30 minuten.

Vertrek vanuit Maastricht: vanuit Maastricht kun je het best eerst op de trein naar Luik stappen. Vanaf Luik zijn directe treinverbindingen met Brugge. Vanuit Luik ben je met de trein in Brugge binnen 2 uur.

Treinmaatschappijen

Als je van Nederland naar Brugge reist met de trein, maak je waarschijnlijk gebruik van de volgende treinmaatschappijen:

  • IC Brussel of Eurostar: met deze trein reis je bijvoorbeeld naar Antwerpen of Brussel. De IC Brussel en Eurostar rijden samen zo’n 30 keer per dag naar Antwerpen en Brussel, dus tickets op deze route zijn er genoeg.
  • Intercity (IC): de Intercity in België heeft verbindingen vanaf Antwerpen/Brussel en Brugge. Het laatste stukje van de reis leg je dus af met de Intercity.

Beschikbaarheid treintickets

Afhankelijk van met welke treinmaatschappij je reist, is het nodig om vooraf kaartjes te kopen en plaatsen te reserveren.

  • Tickets voor de Eurostar kun je doorgaans 3 maanden van tevoren boeken. Bij de Eurostar is het aan te raden om een plaats te reserveren.
  • Bij IC Brussel kun je treintickets al 120 dagen van te voren boeken, zo’n vier maanden voor de reisdatum. Bij de IC Brussel is het niet nodig om een plaats te reserveren en kun je gewoon gaan zitten in de trein waar je wil.
  • De Intercity is te vergelijken met de Nederlandse Intercity dienst. Je kunt dus gewoon gaan zitten in de trein zonder een zitplaats te reserveren.

Ben je benieuwd hoe we de CO2-uitstoot berekenen, de snelste route bepalen of andere cijfers op deze pagina tot stand komen? Dit leggen we allemaal uit op deze pagina. We doen ons best om alle cijfers up-to-date te houden. Klopt er iets niet? Dan kun je ons dat laten weten door een berichtje te sturen.