Ga naar de inhoud
Home » Blog » Met de trein naar Barcelona

Met de trein naar Barcelona

Met de trein naar Barcelona

Alles wat je wil weten over jouw reis naar Barcelona

Alle bestemmingen > Spanje > Barcelona > Met de trein naar Barcelona

Als je met de trein naar Barcelona gaat, wil je natuurlijk een zorgeloze reis. Wij helpen je een handje door de belangrijkste informatie voor je op een rijtje te zetten. Hoeveel kost een ticket gemiddeld? Hoe lang ben je onderweg en hoeveel CO2-uitstoot geeft jouw treinreis? Hoe vaak moet je overstappen en met welke treinmaatschappij ga je dan? Ben je benieuwd, lees dan vooral verder voor onze tips en ervaringen.

Prijs, reistijd en CO2-uitstoot

Als je voor de trein kiest, kun je vanaf Amsterdam binnen 11 uur en 10 minuten in hartje Barcelona zijn. Er zijn helaas geen directe treinverbindingen tussen Nederland en Barcelona, maar met één keer overstappen ben je al in Barcelona. Een treinticket kun je kopen vanaf €104 voor een enkele reis. Wil je bewust reizen en lief zijn voor het klimaat? Met een enkele treinreis naar Barcelona stoot je gemiddeld 27 tot 29 kg CO2 uit, terwijl dit met het vliegtuig al snel 198 kg CO2 is.

Wil je weten hoeveel een treinticket naar Barcelona gemiddeld kost, hoe lang de reisduur is, hoe vaak je moet overstappen en hoeveel CO2 de reis uitstoot? Voor verschillende vertreklocaties in Nederland hebben we dit op een rijtje gezet.

Vertrek stationPrijsReistijdOverstapUitstoot
Amsterdam€10411:10 uur1x27 kg CO2
Rotterdam€10410:30 uur1x27 kg CO2
Utrecht€11312:40 uur2x27 kg CO2
Groningen€11312:10 uur2x28 kg CO2
Maastricht€11712:10 uur2x29 kg CO2
Enkele reis naar treinstation Barcelona Stants o.b.v. minimum prijs, reistijd en aantal overstappen

Prijs van treinreis naar Barcelona

De prijs van een treinreis naar Barcelona begint vanaf €104. Vanuit de randstad zijn treintickets het goedkoopst, waarschijnlijk omdat je minder vaak hoeft over te stappen op de treinverbinding naar Barcelona. Vanuit Amsterdam en Rotterdam kost een treinticket naar Barcelona ongeveer €104. Vanaf Utrecht, Groningen en Maastricht zul je iets vaker moeten overstappen, waardoor een treinticket naar Barcelona iets duurder is. Een treinticket is te vinden vanaf €113. De prijzen zijn voor een enkele reis.

Tip: het goedkoopste treinticket naar Barcelona kost €104. Deze prijs kom je tegen als je vroeg boekt, het liefst een aantal weken van te voren. Hoe dichter je bij de vertrekdatum een ticket boekt, hoe duurder het treinticket meestal wordt. De gemiddelde prijs voor een treinkaartje naar Barcelona ligt tussen de €130 en €190. Boek je last-minute? Dan kan de prijs oplopen naar €250 of meer.

Reistijd van treinreis naar Barcelona

De reistijd van een treinreis van Amsterdam naar Barcelona is 11 uur en 10 minuten. Als je in Rotterdam opstapt, ben je in 10 uur en 30 minuten in het centrum van Barcelona. Vanaf Utrecht, Groningen of Maastricht duurt de reis iets langer dan 12 uur.

De treinreis van Amsterdam naar Parijs duurt 3,5 uur en de treinreis tussen Parijs en Barcelona duurt 6 uur en 45 minuten. NS adviseert een minimale overstaptijd van één uur in Parijs. Op de website van NS vind je meer informatie over de overstappen in Parijs.

Als je op de eerste trein vanaf Amsterdam stapt, kom je op z’n vroegst in Barcelona aan om half 8 ’s avonds. De vroegste trein van Amsterdam naar Parijs vertrekt iets na 6 uur ’s ochtends. De eerste trein van Parijs naar Barcelona vertrekt rond 10 uur ’s ochtends.

Wist je dat de TGV vanaf Parijs de eerste 2 uur non-stop rijdt en daarin 550 kilometer aflegt? De trein rijdt supersnel en je bent na twee uur al in het zuiden van Frankrijk. Daarna stopt de trein in een aantal Franse steden en twee Spaanse steden.

Directe treinverbinding of overstappen

Er is geen directe treinverbinding tussen Nederland en Barcelona. Gelukkig kun je vanaf een aantal plaatsen in Nederland met de trein naar Barcelona met maar één keer overstappen. Onder andere vanaf Amsterdam en Rotterdam bereik je Barcelona met één overstap onderweg.

De meest gebruikelijke route met de trein is om eerst naar Parijs te reizen en vervolgens in Parijs over te stappen op de directe treinverbinding naar Barcelona. De Eurostar heeft een directe verbinding naar Parijs vanaf de stations Amsterdam Centraal, Schiphol Airport en Rotterdam Centraal. Na deze steden stopt de Eurostar ook nog op de stations van Antwerpen en Brussel.

De Eurostar rijdt in 3,5 uur van Amsterdam naar Parijs en komt aan op het station Paris Gare du Nord. Vanaf station Paris Gare de Lyon vertrekt de TGV naar Barcelona. In minder dan 7 uur brengt de TGV je van Parijs naar Barcelona.

Let op: als je overstapt in Parijs kom je aan op station Paris Gare du Nord en vertrek je vanaf station Paris Gare de Lyon. Dit zijn twee verschillende stations. Als je online een treinkaartje naar Barcelona boekt, is een kaartje tussen de stations in Parijs niet inbegrepen.

Tip: metro D rijdt in ongeveer 20 minuten tussen Gare du Nord en Gare de Lyon. Deze metro vertrekt overdag elke 10 minuten. Je bespaart tijd door vooraf al je overstapkaartje te kopen. Dat kan bijvoorbeeld met de RATP app of met de app van Île-de-France.

CO2-uitstoot van treinreis naar Barcelona

Als je met de trein naar Barcelona reist, dan is de CO2-uitstoot zo’n 27 tot 29 kg CO2 bij een enkele reis. Dit is aanzienlijk minder dan wanneer je met het vliegtuig naar Barcelona reist. Bij een enkele vliegreis van Schiphol naar Barcelona is de CO2-uitstoot 198 kg CO2.

  Lees dit artikel voor een vergelijking tussen een treinreis en vliegreis naar Barcelona
Lees hier alles wat je wil weten als je gaat vliegen naar Barcelona

Hoe ziet de treinreis eruit?

Als je van plan bent om met de trein naar Barcelona te reizen, is het wel zo handig om vooraf een aantal zaken te weten. Op welk station kom je aan en welke maatschappij rijdt naar Barcelona? Wij leggen het je hieronder graag uit.

Treinstation van Barcelona

Als je van Nederland naar Barcelona reist met de trein, stap je in Barcelona uit op het station Barcelona Sants. Op dit station komen veel treinverbindingen samen vanuit heel Spanje. Blijf je in Barcelona? Vanaf Barcelona Sants ben je in ongeveer 10 minuten bij La Rambla, in 15 minuten bij La Sagrada Familia en in 30 minuten bij Park Güell.

Treinmaatschappijen

Je kunt met verschillende treinmaatschappijen naar Barcelona reizen.

1. Eurostar (voorheen Thalys): als je treinkaartjes koopt naar Barcelona, reis je waarschijnlijk het eerste deel met Eurostar naar Parijs. Eurostar rijdt tien keer per dag tussen Nederland en Parijs. De treinen zijn over het algemeen netjes, er is Wi-Fi aan boord en je kunt aan boord een drankje of een snack kopen.

2. Train à Grande Vitesse (TGV): de TGV is de hogesnelheidslijn in Frankrijk. Deze treindienst wordt uitgevoerd door de SNCF (Société nationale des chemins de fer français) en stopt op veel grote plaatsen in Frankrijk en dus ook in Spanje. Vanaf Parijs heeft de TGV een directe treinverbinding naar Barcelona. In minder dan 7 uur bereik je met de TGV het centrum van Barcelona.

Beschikbaarheid treintickets

Treinkaartjes van internationale reizen kun je het beste van te voren boeken. In veel treinen heb je een gereserveerde plaats nodig en kun je niet zomaar instappen en op een willekeurige plek gaan zitten. Tickets voor de Eurostar kun je doorgaans 3 maanden van tevoren boeken. Bij de TGV kun je treintickets al 120 dagen van te voren boeken, zo’n vier maanden voor de reisdatum.

Ben je benieuwd hoe we de CO2-uitstoot berekenen, de snelste route bepalen of andere cijfers op deze pagina tot stand komen? Dit leggen we allemaal uit op deze pagina. We doen ons best om alle cijfers up-to-date te houden. Klopt er iets niet? Dan kun je ons dat laten weten door een berichtje te sturen.