Ga naar de inhoud
Home » Blog » Met de trein naar Antwerpen

Met de trein naar Antwerpen

Met de trein naar Antwerpen

Ontdek alles voor jouw treinreis naar Antwerpen

Als je met de trein naar Antwerpen gaat, wil je natuurlijk een zorgeloze reis. Wij helpen je een handje door de belangrijkste informatie voor je op een rijtje te zetten. Hoeveel kost een ticket gemiddeld, hoelang ben je onderweg en hoeveel CO2-uitstoot geeft jouw treinreis? Hoe vaak zul je gaan overstappen op een andere trein en met welke treinmaatschappij ga je dan? Ben je benieuwd, lees dan vooral verder.

Prijs, reistijd en CO2-uitstoot

Als je voor de trein kiest, kun je vanaf Amsterdam al binnen 1 uur en een kwartier in hartje Antwerpen zijn. Het fijne is dat er meerdere directe treinverbindingen per dag zijn naar Antwerpen, je verspilt dus geen tijd aan overstappen. Daarnaast is reizen met de trein vaak goedkoop. Een treinticket kun je kopen vanaf €21 voor een enkele reis. Wil je bewust reizen en lief zijn voor het klimaat? Met een enkele treinreis naar Antwerpen stoot je gemiddeld 1 tot 3 kg CO2 uit, met het vliegtuig (via Brussel) is dit al snel 56 kg CO2.

Wil je weten hoeveel een treinticket naar Antwerpen gemiddeld kost, hoelang de reisduur is en hoeveel een reis uitstoot? Voor verschillende vertreklocaties in Nederland hebben we dit op een rijtje gezet.

Vertrek stationPrijsReistijdUitstoot
Amsterdam€2101:15 uur1 kg CO2
Rotterdam€1400:30 uur1 kg CO2
Utrecht€1701:30 uur1 kg CO2
Groningen€28,5003:15 uur2 kg CO2
Maastricht€25,3002:15 uur3 kg CO2
* Enkele reis met vertrek vanaf Centraal Station

Prijs van treinreis naar Antwerpen

De prijs van een treinreis naar Antwerpen ligt tussen de €14 en €29. Vanuit de randstad zijn treintickets het goedkoopst, waarschijnlijk omdat je sneller op de directe treinverbinding naar Antwerpen kunt stappen. Vanuit de Amsterdam, Rotterdam en Utrecht kost een treinticket naar Antwerpen tussen de €14 en €21. Vanaf Groningen en Maastricht zul je iets vaker moeten overstappen, waardoor een treinticket naar Antwerpen iets duurder is. Een treinticket vanaf Maastricht is te vinden vanaf €26, vanaf Groningen is dat €29.

Reistijd van treinreis naar Antwerpen

Dagelijks rijden er directe treinen tussen Nederland en Antwerpen, wat scheelt in overstaptijd. Vanaf Rotterdam ben je er het snelst, in 30 minuten ben je in het centrum van Antwerpen. Een treinreis vanaf Amsterdam of Utrecht naar Antwerpen duurt ongeveer 1 uur en 15 minuten. Vanaf Maastricht duurt een treinreis 2 uur en 15 minuten en vanaf Groningen ben je zo’n 3 uur en 15 minuten onderweg.

CO2-uitstoot van treinreis naar Antwerpen

Als je met de trein naar Antwerpen reist, dan is de CO2-uitstoot zo’n 1 tot 3 kg CO2 bij een enkele reis. Dit is aanzienlijk minder dan wanneer je met het vliegtuig naar Brussel reist en vervolgens naar Antwerpen gaat. Bij een enkele vliegreis van Schiphol naar Brussel is de CO2-uitstoot 56 kg CO2.

 Lees dit artikel voor een vergelijking tussen een treinreis en vliegreis naar Antwerpen
 Lees hier alles wat je wil weten als je gaat vliegen naar Antwerpen

Hoe ziet de treinreis eruit?

Als je van plan bent om naar Antwerpen te reizen met de trein, is het wel zo handig om vooraf een aantal zaken te weten. Op welk station kom je aan, hoe vaak moet je overstappen en welke maatschappij rijdt naar Antwerpen? Wij leggen het je hieronder graag uit.

Treinstation van Antwerpen

Als je van Nederland naar Antwerpen reist met de trein, stap je in Antwerpen uit op het station Antwerpen-Centraal. Op dit station komen veel treinverbindingen samen vanuit heel België. Blijf je in Antwerpen? Vanaf Antwerpen-Centraal ben je in ongeveer 15 minuten op de Grote Markt.

Treinmaatschappijen

Je kunt met twee treinvervoerders reizen tussen Nederland en Antwerpen:

  • Eurostar (voorheen Thalys): de Eurostar is voornamelijk bekend om de directe verbinding tussen Londen en het vasteland van Europa, maar stopt ook in Antwerpen. Als je vanuit Nederland naar Antwerpen wilt reizen, kun je met de directe verbinding van de Eurostar reizen. Een andere mogelijkheid is om eerst met de Intercity Direct naar Brussel te gaan (bijvoorbeeld vanuit Maastricht) om vervolgens over te stappen op een Eurostar-trein naar Antwerpen.
  • IC Brussel (Intercity Brussel): de IC Brussel is een intercitytreindienst die Nederlandse steden zoals Amsterdam en Den Haag direct verbindt met verschillende Belgische bestemmingen, waaronder Antwerpen en Brussel. Deze treindienst wordt beheerd door de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS.
Eurostar trein van binnen

Directe treinverbinding of overstappen

De Eurostar en de IC Brussel hebben beide directe treinverbindingen tussen Nederland en Antwerpen. Deze directe verbinding rijdt ongeveer 30 keer per dag. De eerste trein vertrekt vanuit Amsterdam om 6:10u ’s ochtends, waardoor je om 7:30u in Antwerpen aankomt. De laatste trein vertrekt vanuit Amsterdam om 21:30u ’s avonds, je stapt dan om 23:15u uit in Antwerpen.

De Eurostar heeft een directe verbinding naar Antwerpen vanaf de stations Amsterdam Centraal, Schiphol Airport en Rotterdam Centraal. De IC Brussel stopt op iets meer stations, namelijk op Amsterdam Centraal, Schiphol Airport, Rotterdam Centraal, Breda en Noorderkempen (België).

Wil je vanaf een ander station in Nederland naar Antwerpen reizen? Dan kun je het best eerst met de trein naar Rotterdam of Breda reizen en vanaf daar overstappen op de trein naar Antwerpen. Als je vanuit Maastricht vertrekt, kun je reizen naar het station van Brussel, Bruxelles Midi. Vanaf Brussel vertrekken er dagelijks Eurostar- en IC Brussel-treinen die rechtstreeks naar Antwerpen gaan. In 45 minuten reis je van Brussel naar Antwerpen met de trein.

Beschikbaarheid treintickets

Treinkaartjes van internationale reizen kun je het best van te voren boeken. In veel treinen heb je een gereserveerde plaats nodig en kun je niet zomaar instappen en op een willekeurige plek gaan zitten. Tickets voor de Eurostar kun je doorgaans 3 maanden van tevoren boeken. Bij IC Brussel kun je treintickets al 120 dagen van te voren boeken, zo’n vier maanden voor de reisdatum.

Ben je benieuwd hoe we de CO2-uitstoot berekenen, de snelste route bepalen of andere cijfers op deze pagina tot stand komen? Dit leggen we allemaal uit op deze pagina. We doen ons best om alle cijfers up-to-date te houden. Klopt er iets niet? Dan kun je ons dat laten weten door een berichtje te sturen.