Ga naar de inhoud
Home » Blog » Hoeveel bagage mag je meenemen in de trein en het vliegtuig?

Hoeveel bagage mag je meenemen in de trein en het vliegtuig?

Hoeveel bagage mag je meenemen in de trein en het vliegtuig?

Alles wat je wil weten over bagage in de trein en het vliegtuig

Er kunnen verschillen zijn tussen de bagageregels voor vliegtuigen en treinen, afhankelijk van de vliegmaatschappij of treinmaatschappij waar je mee reist. Over het algemeen mag je in vliegtuigen minder bagage meenemen dan in treinen, omdat er in vliegtuigen beperkte ruimte is in de bagageruimtes. In vliegtuigen wordt vaak strikt toegezien op de grootte en gewicht van hand- en ruimbagage, terwijl dit in treinen vaak wat soepeler is. Lees in dit artikel meer over de eisen van bagage in het vliegtuig of de trein.

Bagage in het vliegtuig

Het aantal stuks bagage dat je mag meenemen in het vliegtuig varieert afhankelijk van de vliegmaatschappij en de route die je vliegt. In het algemeen mag je één stuk handbagage meenemen en ruimbagage tegen bijbetaling. Het tarief voor ruimbagage kan variëren afhankelijk van hoeveel bagage je incheckt, de grootte en gewicht van de bagage, en de route die je vliegt. Sommige vliegmaatschappijen bieden een beperkt aantal kilo’s gratis bagage aan, maar vragen extra betaling voor elke kilo daarboven. Soms zijn er extra regels voor specifieke routes of klasse van reizen. Het is verstandig om de specifieke regels van de vliegmaatschappij waarmee je vliegt en je ticket te controleren voordat je op reis gaat.

We hebben hieronder een overzicht gemaakt met de regels van een aantal grote vliegmaatschappijen op basis van een economy ticket.

KLM

Handbagage: één stuk handbagage van maximaal 55 x 35 x 25 cm en één accessoire (zoals een kleine handtas of laptoptas) van maximaal 40 x 30 x 15 cm. De handbagage mag maximaal 12kg wegen.
Ruimbagage: bij een light ticket is geen ruimbagage inbegrepen. Bij een standard of flex ticket mag je één stuk ruimbagage van maximaal 23kg meenemen. Naar sommige bestemmingen mag je één extra stuk ruimbagage meenemen.

Check de laatste informatie over bagageregels op de website van KLM.

Transavia

Handbagage: één stuk handbagage van maximaal 55 x 35 x 25 cm en één accessoire (zoals een kleine handtas of laptoptas) van maximaal 40 x 30 x 20 cm. De handbagage mag maximaal 10kg wegen.
Ruimbagage: bij een basic ticket van Transavia is standaard geen ruimbagage in begrepen. Je kunt wel ruimbagage toevoegen tijdens het boeken van een ticket. Vanaf €36 (retour) kun je ruimbagage van maximaal 15kg meenemen. Meer gewicht is ook mogelijk tegen bijbetaling.

Check de laatste informatie over bagageregels op de website van Transavia.

EasyJet

Handbagage: één stuk handbagage van maximale 45 x 36 x 20 cm en moet onder de stoel voor je passen. De handbagage mag maximaal 15kg wegen.
Ruimbagage: ruimbagage is niet standaard inbegrepen en kun je tijdens een boeking extra toevoegen. Ruimbagage mag maximaal 23kg wegen en kost minimaal €54 voor een retourvlucht.

Check de laatste informatie over bagageregels op de website van EasyJet.

TUI fly

Handbagage: één stuk handbagage van maximaal 55 x 40 x 20 cm en mag maximaal 10kg wegen.
Ruimbagage: bij een economy ticket zit geen ruimbagage inbegrepen. Ruimbagage is bij te boeken vanaf €44 (retour) met een gewicht van 20kg.

Check de laatste informatie over bagageregels op de website van TUI fly.

Corendon

Handbagage: één stuk handbagage van maximaal 55 x 40 x 25 cm en mag maximaal 8kg wegen.
Ruimbagage: is tegen bijbetaling bij te boeken. Ruimbagage is bij te boeken vanaf €44 (retour) met een gewicht van 20kg.

Check de laatste informatie over bagageregels op de website van Corendon.

Vueling

Handbagage: één stuk handbagage van maximaal 40 x 20 x 30 cm en moet onder de stoel voor je passen. Vueling heeft geen limiet op het gewicht van dit stuk handbagage.
Ruimbagage: standaard zit er geen ruimbagage bij een economy ticket inbegrepen. Je kun ruimbagage bijboeken waarbij tarieven starten vanaf €22 (retour) met een gewicht van 15kg.

Check de laatste informatie over bagageregels op de website van Vueling.

Bagage in de trein

De regels met betrekking tot bagage in internationale treinen kunnen variëren afhankelijk van de treinmaatschappij, de specifieke treindienst en het type ticket dat je hebt. Over het algemeen gelden de volgende regels per treinmaatschappij:

Thalys

Handbagage: één stuk handbagage
Ruimbagage: twee stuks van maximaal 75 x 53 x 30 cm. Er zijn geen eisen aan het gewicht van de bagage.

Check de laatste informatie over bagageregels op de website Thalys.

TGV

Handbagage: één stuk handbagage
Ruimbagage: twee stuks van maximaal 85 x 55 x 35 cm. Elk bagagestuk mag maximaal 25kg zijn.

Check de laatste informatie over bagageregels op de website van SNCF.

Eurostar

Handbagage: één stuk handbagage
Ruimbagage: twee stuks van maximaal 85 cm lang. Er zijn geen eisen aan het gewicht van de bagage.

Check de laatst informatie over bagageregels op de website van Eurostar.

ICE International en IC Berlin

Handbagage: geen limiet
Ruimbagage: één stuk van maximaal 70 x 50 x 30cm. Er zijn geen eisen aan het gewicht van de bagage.

Check de laatste informatie over bagageregels op de website van Deutsche Bahn.

OBB Nightjet

Er zijn geen bagagevoorschriften en -restricties op de OBB Nightjet. Check de laatste informatie over bagageregels op de website van Nightjet.