Ga naar de inhoud

Duurzaam reizen

Handige tips voor een duurzame vakantiereis

Ga je op vakantie en wil je graag iets duurzamer op reis? Dat klinkt misschien als een onmogelijke taak, maar duurzaam op vakantie gaan hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Op deze pagina geven wij je een aantal tips om jouw volgende vakantie weer een stapje duurzamer te maken.

Wat is duurzaam reizen?

Even lekker op vakantie, een paar dagen of een paar weken, wie wil dat niet? Reizen wordt vaak gezien als een moment om te ontsnappen en nieuwe energie op te doen. Helaas gaat reizen niet altijd hand in hand met duurzaamheid. Denk aan de reis naar de bestemming, de uitjes op de bestemming zelf en de (soms) luxere leefstijl. Bij duurzaam reizen houd je rekening met de CO2-uitstoot tijdens de hele vakantie. Je maakt bewuste keuzes die de impact op het milieu zo klein mogelijk maken, misschien lever je zelfs een positieve bijdrage aan het milieu.

5 tips voor een duurzamere vliegreis

We gaan nog graag met het vliegtuig op vakantie, naar verre landen is het (meestal) zelfs onmogelijk om niet voor het vliegtuig te kiezen. Gelukkig zijn er manieren om onze vliegreizen duurzamer te maken.

 1. Boek een directe vlucht
  Het kiezen voor een directe vlucht is een eenvoudige manier om je vliegreis milieuvriendelijker te maken. Opstijgen en landen zijn de meest energie-intensieve delen van een vlucht. Een directe route betekent minder tussenlandingen en dus minder brandstofverbruik. Hierdoor wordt de CO2-uitstoot per passagier verminderd en draag je bij aan een efficiënter gebruik van brandstof.
 2. Vlieg economy class
  Boek je een economy class-stoel, dan neem je minder ruimte in beslag, wat betekent dat er meer passagiers in het vliegtuig passen. Dit resulteert in een lagere uitstoot per passagier en draagt bij aan een lagere CO2-uitstoot per passagier.
 3. Neem zo min mogelijk bagage mee
  Het verminderen van de hoeveelheid bagage die je meeneemt, draagt niet alleen bij aan een efficiënter gebruik van brandstof door het verminderen van het totale gewicht van het vliegtuig, maar het kan ook kosten voor extra brandstof besparen. Reis licht, kies voor herbruikbare items en vermijd het meenemen van overbodige spullen om je ecologische voetafdruk te verminderen.
 4. Compenseer je CO2-uitstoot
  Veel luchtvaartmaatschappijen bieden de mogelijkheid om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door te investeren in projecten die de uitstoot elders verminderen. Bijvoorbeeld door te investeren in bosbehoud of hernieuwbare energieprojecten. Door deel te nemen aan dergelijke programma’s, draag je actief bij aan het verminderen van de impact van je vliegreis op het milieu.
 5. Ga zo lang mogelijk en minder vaak op vakantie
  Het verminderen van de frequentie van je reizen en het verlengen van de duur van je vakanties kan aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van CO2-uitstoot. Langer maar minder vaak op vakantie gaan zorgt voor minder vluchten en dus een kleinere ecologische voetafdruk.

5 duurzame tips voor op de vakantiebestemming

Duurzaam reizen lijkt misschien lastig, maar met een aantal simpele tips kom je al een heel eind. Met deze vijf tips zorg je ervoor dat jouw verblijf op de vakantiebestemming een kleine impact op de natuur heeft.

 1. Boek geen all-inclusive vakantie
  Kies bij het boeken van je vakantie voor een accommodatie zonder all-inclusive. Hoewel het verleidelijk kan zijn om onbeperkt te genieten van eten en drinken, kan dit leiden tot aanzienlijke voedselverspilling. Door lokale restaurants te verkennen en je maaltijden bewust te kiezen, draag je bij aan het verminderen van de ecologische impact en ondersteun je de lokale economie.
 2. Slow travel
  Laat het jachtige reisschema los en omarm het concept van slow travel. In plaats van gehaast van de ene bezienswaardigheid naar de andere te gaan, neem de tijd om de lokale cultuur te leren kennen, te genieten van de omgeving en contact te maken met de gemeenschap. Slow travel bevordert een meer duurzame en respectvolle manier van reizen.
 3. Voorkom overtoerisme
  Ontsnap aan de gebaande paden en vermijd overtoeristische hotspots door te kiezen voor minder bekende bestemmingen. Verken rustigere gebieden en bezoek populaire plekken in het voor- of naseizoen wanneer de drukte minder is. Door bewust te reizen, draag je bij aan het behoud van de lokale cultuur en natuur, terwijl je de negatieve impact van overtoerisme minimaliseert.
 4. Kies een eco-vriendelijke accommodatie
  Maak een bewuste keuze bij het selecteren van accommodatie en kies voor eco-vriendelijke opties. Er zijn steeds meer hotels, resorts en lodges die zich inzetten voor duurzaamheid, met initiatieven zoals recyclingprogramma’s, energiebesparende voorzieningen en waterbesparende maatregelen. Door te verblijven in accommodaties die groene praktijken omarmen, draag je bij aan een positieve impact op het milieu.
 5. Gebruik het openbaar vervoer
  Verminder je ecologische voetafdruk door gebruik te maken van het lokale openbaar vervoer op je vakantiebestemming. Dit niet alleen vermindert de CO2-uitstoot, maar geeft je ook de kans om de lokale levensstijl te ervaren. Neem de trein, bus of tram en ontdek de bestemming op een milieuvriendelijke manier.

CO2-uitstoot per bestemming

De afstand van de bestemming heeft vaak directe invloed op de CO2-uitstoot: hoe verder weg, hoe groter de impact op het milieu. Het vliegtuig staat bekend om zijn aanzienlijke CO2-uitstoot, terwijl ook auto’s een grote impact hebben. Treinen en bussen worden over het algemeen beschouwd als duurzamere alternatieven, hoewel factoren zoals bezettingsgraad, route, brandstoftype en snelheid ook een rol spelen. Kiezen voor te voet of met de fiets reizen resulteert in geen uitstoot.

Bij een vliegreis is de vliegtijd vaak kort, maar is de impact op het milieu groot. De reistijd van een treinreis kan in veel gevallen langer zijn, maar is de impact op het milieu klein. Twijfel je nog of je met de trein of het vliegtuig op vakantie wil gaan? Van een aantal hoofdsteden hebben we de CO2-uitstoot, reisduur en ticketprijs op een rijtje gezet.

Bekijk de CO2-uitstoot, reisduur en ticketprijs van alle bestemmingen

Bestemming*PrijsReisduurCO2
Brussel
€25
€203
2:00 uur
0:45 uur
2 kg CO2
56 kg CO2
Berlijn
€38
€68
6:00 uur
1:15 uur
9 kg CO2
117 kg CO2
Londen
€57
€44
4:15 uur
1:00 uur
9 kg CO2
83 kg CO2
Parijs
€35
€84
3:30 uur
1:20 uur
7 kg CO2
90 kg CO2
* Vertrek vanaf Amsterdam Centraal (trein) of Schiphol (vliegtuig)

Ben je benieuwd hoe we de CO2-uitstoot berekenen, de snelste route bepalen of andere cijfers op deze pagina tot stand komen? Dit leggen we allemaal uit op deze pagina. We doen ons best om alle cijfers up-to-date te houden. Klopt er iets niet? Dan kun je ons dat laten weten door een berichtje te sturen.