
De 10 beste apps voor een internationale treinreis in Europa
Deze handige apps wil je hebben bij het boeken, plannen en maken van je internationale treinreis
Met de trein door Europa reizen wordt steeds populairder en met de juiste apps wordt het nóg makkelijker. Of je nu van Amsterdam naar Parijs reist, met de nachttrein naar Wenen gaat of een complete Interrail-route hebt uitgestippeld: een goede voorbereiding maakt je reis een stuk relaxter. Gelukkig zijn er talloze handige apps die je helpen bij het boeken van treintickets, het plannen van je route, en het vinden van realtime reisinformatie onderweg. In dit artikel geven we de beste apps die jouw internationale treinavontuur makkelijker maken, van vertrek tot aankomst.
Apps voor het boeken van treintickets
NS International
NS International is de officiële app van de NS voor internationale treinreizen vanuit Nederland. In de app kun je treintickets boeken naar Europese bestemmingen zoals Parijs, Berlijn, Londen, Barcelona en Praag. Je vindt er actuele informatie over vertrektijden, spoorwijzigingen en overstappen, direct gekoppeld aan Nederlandse stations. In de app zie je ook alle binnenlandse treinen in Nederland, waardoor je een reis van bijvoorbeeld Groningen naar Parijs in één keer kunt plannen én boeken. Ook kun je via de app zitplaatsen reserveren en reizen met een Interrail-pas beheren. Omdat NS International volledig is afgestemd op Nederlandse reizigers, is de app volledig in het Nederlands. Ideaal als je je internationale treinreis start vanuit Nederland.



Trainline
Trainline is een internationale boekingsapp waarmee je treintickets kunt kopen voor reizen door heel Europa en het Verenigd Koninkrijk. In de app vind je treinen van meer dan 270 vervoerders, waaronder NS, Deutsche Bahn, SNCF, Eurostar en Trenitalia. Wat Trainline uniek maakt, is de slimme prijsweergave: je ziet in één oogopslag de goedkoopste, snelste en meest milieuvriendelijke optie voor jouw route. Daarnaast kun je eenvoudig zitplaatsen reserveren, tickets opslaan in de app en meldingen ontvangen over vertragingen of spoorwijzigingen.
Omio
Omio is een internationale en onafhankelijke app waarmee je snel en eenvoudig treintickets in Europa kunt zoeken, vergelijken en boeken. De app toont in één overzicht verschillende vervoerders, prijzen en reistijden voor routes door heel Europa. Niet alleen de NS, maar ook Deutsche Bahn, SNCF, Trenitalia en meer vervoerders staan in de app. Je kunt er realtime reisinformatie zien en naast treintickets kun je er ook bus- en vliegtickets kopen in de app.
Apps voor het plannen van je reis
Rail Planner (Interrail)
Rail Planner is de officiële app van Interrail en erg handig als je met een Interrail- of Eurail-pas door Europa reist. In de app kun je eenvoudig treintijden opzoeken, routes plannen en je treinreizen registreren. De app werkt zelfs offline! Ideaal voor onderweg in gebieden zonder stabiele internetverbinding. Extra handig is dat je in de app ziet welke treinen inbegrepen zijn bij je pas en of een zitplaatsreservering nodig is. Daarnaast kun je je reis digitaal opslaan en tonen aan het treinpersoneel, waardoor je je kaartje niet meer op papier hoeft te printen.
In dit artikel lees je meer over de Interrail pas en andere treinpassen in Europa
Google Maps
Google Maps is natuurlijk al bekend als navigatie-app voor in de auto. Maar wist je dat het ook ontzettend handig is voor een lange treinreis? Je kunt er trein- en metroverbindingen mee plannen, overstappen tussen stations vinden en realtime vertrektijden bekijken. Vooral bij overstappen in grote steden is de app handig om snel te zien waar je heen moet, hoe lang het lopen is en welke alternatieven er zijn. Daarnaast kun je kaarten downloaden voor offline gebruik. Ideaal als je in het buitenland zonder stabiele internetverbinding zit.


Rome2Rio
Rome2Rio is een reisplanner die je helpt om van A naar B te komen. Het geeft routes per trein, bus, vliegtuig, metro, veerboot en taxi. De app laat je in één overzicht zien welke opties er zijn. Je ziet niet alleen welke treinen er rijden, maar ook hoe je van het station bij je eindbestemming komt, inclusief kosten en geschatte reistijd. Dit is vooral handig bij internationale reizen met een overstap. Je kunt doorklikken naar boekingswebsites van vervoerders en zo snel je hele reis plannen.
Apps voor onderweg
Wifi Map / Instabridge
WiFi Map en Instabridge zijn twee handige apps waarmee je onderweg toegang kunt krijgen tot gratis wifi-netwerken. In beide apps is een wereldwijde kaart te vinden met miljoenen wifi-hotspots, inclusief wachtwoorden die door gebruikers worden gedeeld. Je kunt ‘m ook offline gebruiken.
Google Translate
Google Translate is ideaal als je onderweg met meerdere talen te maken krijgen. De app bevat meer dan 130 talen. Er zijn verschillende manieren om snel te vertalen: typen, inspreken, fotograferen of handmatig schrijven. Extra handig is de camera-functie waarmee je direct vertalingen krijgt van bijvoorbeeld bewegwijzering, menukaarten of ticketautomaten. Ideaal op buitenlandse stations. Je kunt bovendien talen downloaden waardoor je de app ook offline kunt gebruiken.


Deutsche Bahn Navigator
Deutsche Bahn Navigator is de officiële app van de Duitse spoorwegen (DB) en erg handig als je door Duitsland reist. De app bevat veel informatie over treintijden, perrons, vertragingen en spoorwijzigingen. Ook is er informatie over treinopstellingen, bijvoorbeeld waar je rijtuig op het perron stopt. Je kunt tickets direct via de app kopen en opslaan, inclusief internationale reizen met bijvoorbeeld NS International of ÖBB.
Currency converter (XE Currency)
XE Currency is een app waarmee je snel wisselkoersen kunt omrekenen. Handig als je bijvoorbeeld reist door Engeland, Zwitserland, Tsjechië of Scandinavië. De app toont realtime wisselkoersen van vrijwel alle valuta’s ter wereld en werkt ook offline, zolang je de koersgegevens van tevoren hebt bijgewerkt.
TripIt & Tripomatic
TripIt en Tripomatic zijn apps die je helpen om al je reisplannen overzichtelijk op één plek te bewaren. In de app bewaar je tickets, reserveringen en bevestigingen van treinreizen, vliegtickets, hotels en activiteiten. Tripomatic heeft daarnaast nog stadskaarten met wandelroutes in de app, zodat je makkelijk uitstapjes kunt plannen tijdens je reis. Beide apps zijn ideaal als je onderweg snel toegang wil hebben tot je complete planning, zonder dat je allerlei losse documenten hoeft te zoeken.
Maps.me
Maps.me is een populaire app met gedetailleerde kaarten van vrijwel elke plek ter wereld. Je kunt de kaarten van tevoren downloaden en vervolgens zonder internet gebruiken. In de app kun je niet alleen routes per auto of te voet kunt plannen, maar ook wandelroutes en bezienswaardigheden vinden. Hierdoor is het perfect voor het verkennen van nieuwe steden na je treinreis.
Tips voor het gebruik van apps onderweg
Behalve al deze handige apps willen we je nog een paar algemene tips meegeven.
- Download apps én kaarten van tevoren. Zorg dat je de apps die je nodig hebt alvast download voordat je vertrekt. Download daarnaast alvast offline kaarten (bijv. in Google Maps of Maps.me) voor gebieden waar je reist. Zo voorkom je problemen als je onderweg geen internet hebt.
- Zet pushmeldingen aan voor vertragingen en wijzigingen. Veel apps, zoals NS International, Deutsche Bahn en Trainline, geven notificaties bij vertragingen of spoorwijzigingen. Zet meldingen aan om altijd up-to-date te blijven.
- Sla je tickets op in meerdere vormen. Download je e-tickets in de app, maar bewaar ook een pdf of screenshot op je telefoon. Sommige buitenlandse conducteurs vragen om een lokale barcode of offline bewijs.
- Gebruik je favorieten en reishistorie. In apps zoals Omio, TripIt of Citymapper kun je vaak favoriete routes of eerdere reizen opslaan. Dat bespaart tijd bij terugreizen of als je onderweg opnieuw moet plannen.
- Houd je batterij in de gaten. Navigatie- en reisapps verbruiken vaak veel batterij. Neem een powerbank mee en sluit onnodige apps af om stroom te besparen tijdens lange treinritten.
Fijne reis!